Изетбеговић: Пресудили они који нису били у рату

Жељка Домазет
Изетбеговић: Пресудили они који нису били у рату

Сарајево - Стање на бошњачкој политичкој сцени након одлуке странака окупљених у Бх. блоку везало је руке СДА као најјачој странци у том националном корпусу, па је Бакир Изетбеговић принуђен да преговара са лидером СББ-а Фахрудином Радончићем, из чије странке долазе поруке да од такве коалиције нема ништа.

Изетбеговић је, осврћући се на састанак странака Бх. блока на којем су челници Наше странке, СДП-а и ДФ-а донијели закључак да не преговарају са СДА о евентуалном уласку у власт на нивоу ентитета и БиХ рекао да га је оваква одлука изненадила те додао да “мисли да та ствар још није завршена” и да “постоји могућност да ствари буду постављене на право мјесто”.

- Лоше је сударати бошњачко и босанско изборно тијело, они морају ићи паралелно. Ипак, није све готово, ускоро засједају главни одбори СДА и СДП-а - рекао је Изетбеговић.

Он сматра да је Наша странка одиграла пресудну улогу у споменутој одлуци са “групом младих људи из СДП-а” који, како је рекао, нису били у рату. Он каже да 75 одсто руку у БиХ држе националне странке, а на терену је то 95 одсто ако се узму у обзир градоначелници.

- Па с ким хоће коалирати ако неће са СДА? Са Марсовцима? - упитао је Изетбеговић.

Ако подршка Бх. блока изостане и након засједања Главног одбора СДП-а, Изетбеговић тврди да неке друге партије могу доћи на ред за преговоре. Прво је споменуо СББ.

- Ми имамо релативно добру сарадњу с остатком СББ-а ако изузмемо варнице између мене и Фахрудина Радончића. Ако искључимо његову фрустрацију, са СББ-ом бисмо могли добро функционисати. Ипак су то људи који су изашли из СДА - рекао је Изетбеговић.

Члан Предсједништва СББ-а Дамир Арнаут рекао је за “Глас Српске” да никаква коалиција са СДА не долази у обзир.

- Сматрам да је патриотска дужност не улазити ни у какве комбинације са СДА. Што се тиче СНСД-а и ХДЗ-а, они су гласањем за Дениса Звиздића, а против Нермина Никшића за члана Колегијума у државном парламенту већ изабрали СДА за партнера, што доказује исправност мог става да нема коалиције са СДА - рекао је Арнаут.

Да у Бх. блоку постоје подјеле због тога тога да ли треба ићи у власт говори и ситуација у СДП-у. Потпредсједник Главног одбора странке Војин Мијатовић рекао је за “Глас Српске” да је предсједништво партије сатима расправљало, али да никакву одлуку нису донијели.

- Одлуку о томе како ће дјеловати СДП донијеће Главни одбор. Након сједнице предсједништва имам одређен став о томе да ли ући у власт или не, али се ни сам не слажем са тим ставом. У суштини, таква је ситуација у цијелом СДП-у - сликовито је покушао да ситуацију објасни Мијатовић.

Коалиција са грађанима

 

Члан Предсједништва ДФ-а Џенан Ђонлагић каже да очекује да ће СДП на сједници Главног одбора донијети одлуку која ће превасходно бити у највећем интересу грађана БиХ.

На питање да ли очекује да СДП одлучи да иде у коалицију са СДА, Ђонлагић је рекао да очекује коалицију са државом и свим њеним грађанима, а не са СДА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана