Изетбеговић: Прави се преседан какав се до сада није десио

N1
Изетбеговић: Прави се преседан какав се до сада није десио

Сарајево - Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, казао је након састанка са предсједником СДП-а Нермином Никшићем да се “прави преседан какав се до сада није десио”.

Изетбеговић је са Никшићем говорио о коалицији, како је казао, која би се пружила од врха државе, преко ентитета до кантона у који би ушли СДА, СДП, ДФ а по потреби и мање странке.

“СДП је већ кренуо у неке договоре на нивоу кантона. Без обзира како се заврши ствар на нивоу кантона, ми још увијек предлажемо да се овакав блок направи на нивоу ентитета и државе. Сматрамо да у овој држави, овој земљи, постоје четири компоненте. Српска и хрватска су већ договориле и ујединиле, постоји бошњачка коју у већини представља СДА и четврта компонента су љевичарске, грађанске странке, они људи који не сматрају, којима није приоритет припадност традиционалним вриједностима, вјери и слично. Мислим да се та бошњачка и босанска могу пронаћи у 99 посто битнога за ову земљу, када поредамо приоритете, преклапамо се у 99 посто”, казао је Изетбеговић.

Како је казао, СДА је релативни побједник на свим нивоима.

“Мислимо да се прави преседан какав се до сада није десио, који уноси нови хаос у хаотичне односе у БиХ, преседан који ће се свакоме кроз вријеме враћати. Апеловали смо СДП да не иде у том смјеру, покушали смо закочити док је та читава акција трајала. СДП има право на своје одлуке, а ми имамо право да процјенимо да оне нису добре. Настављена је једна острашћена постизборна кампања у односу на СДА која је неутемељена, неправична, која је непотребна, сатанизирање СДА, замолили смо да то престане. Ја се надам да ће то престати. Никшића сам подсјетио на неке ствари, да нисмо заслужили такав однос. Требамо бити одговорни према овој земљи, грађанима, треба заборавити међусобна ривалства и направити јак фронт који то може зауставити”, поручио је Изетбеговић.

 У Централи Странке демократске акције (СДА) одржан је састанак представника Странке демократске акције и Социјалдемократске партије (СДП) БиХ на којем се разговарало  о формирању власти у БиХ.

Састанак је организован на иницијативу СДА, а уиме те странке присуствовали су Бакир Изетбеговић, Шефик Џаферовић, Денис Звиздић, Адил Османовић, док су уиме СДП-а на састанку били Нермин Никшић, Зукан Хелез, Зоран Микулић и Миро Лазовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана