Izetbegović: Odluka o referendumu mora biti stavljena van snage

Srna
Izetbegović: Odluka o referendumu mora biti stavljena van snage

Banjaluka - SDA smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH "mora biti stavljena van snage", rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da se "entiteti ne mogu baviti pitanjima koja su u nadležnosti BiH" i na, kako je ocijenio, "neustavan način donositi odluke i nametati volju u vezi sa radom pravosuđa".

"SDA će preduzeti sve ustavne i zakonske mjere da bi bio zaštićen suverenitet BiH i ova odluka stavljena van snage. Stav SDA je da niko ništa i nikome ne može nametati u BiH i da sve buduće reforme moraju biti plod dogovora koji uvažavaju interese i prava BiH", izjavio je Izetbegović novinarima u Banjaluci.

On je nakon sjednice Predsjedništva SDA rekao da je ova stranka opredijeljena za reformu sektora pravde u BiH s ciljem izgradnje efikasnog, dobro rukovođenog i koordiniranog sistema pravde, koja garantuje jednakost svih građana pred zakonom.

Prema Izetbegovićevim riječima, SDA je zabrinuta zbog "loše položaja Bošnjaka u Republici Srpskoj, napada na povratnike", te činjenice da se "u javnim ustanovama onemogućava zapošljavanje povratnika".

Izetbegović je od vlasti u Republici Srpskoj zatražio da omoguće bošnjačkim povratnicima zapošljavanje u administrativnim, a naročito u policijskim i pravosudnim tijelima entiteta, te da kako je rekao, zaustave "diskriminaciju u obrazovnom sistemu".

On je najavio da će predstavnici SDA u institucijama BiH Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti odbredaba Ustava Republike Srpske, Član 7, stav 1, koja se odnosi na jezik bošnjačkog naroda.

"Preduzećemo sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme za zaštitu u pravnoj borbi za ostvarivanja prava interesa Bošnjaka za obrazovanje na svom jeziku", poručio je Izetbegović i dodao da će SDA uputiti zahtjev OHR-u za davanje tumačenja ustava BiH i Republike Srpske u vezi sa jezicima koji su u službenoj upotrebi u BiH.

Govoreći o lošim uslovima Srba povratnika u FBiH, Izetbegović je ocijenio da bi Srbi trebalo da budu zainteresovaniji za povratak u taj entitet, te da im treba više pomoći.

Na pitanje zašto se nije sastao sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, s obzirom na to da su ove dvije stranke imale sjednice Predsjedništva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Izetbegović je rekao da će za to biti prilike.

Izetbegović je napomenuo da će se sa predstavnicima Saveza za promjene sastati u narednih desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana