Изетбеговић: Одлука о референдуму мора бити стављена ван снаге

Срна
Изетбеговић: Одлука о референдуму мора бити стављена ван снаге

Бањалука - СДА сматра да одлука Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ "мора бити стављена ван снаге", рекао је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић је оцијенио да се "ентитети не могу бавити питањима која су у надлежности БиХ" и на, како је оцијенио, "неуставан начин доносити одлуке и наметати вољу у вези са радом правосуђа".

"СДА ће предузети све уставне и законске мјере да би био заштићен суверенитет БиХ и ова одлука стављена ван снаге. Став СДА је да нико ништа и никоме не може наметати у БиХ и да све будуће реформе морају бити плод договора који уважавају интересе и права БиХ", изјавио је Изетбеговић новинарима у Бањалуци.

Он је након сједнице Предсједништва СДА рекао да је ова странка опредијељена за реформу сектора правде у БиХ с циљем изградње ефикасног, добро руковођеног и координираног система правде, која гарантује једнакост свих грађана пред законом.

Према Изетбеговићевим ријечима, СДА је забринута због "лоше положаја Бошњака у Републици Српској, напада на повратнике", те чињенице да се "у јавним установама онемогућава запошљавање повратника".

Изетбеговић је од власти у Републици Српској затражио да омогуће бошњачким повратницима запошљавање у административним, а нарочито у полицијским и правосудним тијелима ентитета, те да како је рекао, зауставе "дискриминацију у образовном систему".

Он је најавио да ће представници СДА у институцијама БиХ Уставном суду БиХ упутити захтјев за оцјену уставности одбредаба Устава Републике Српске, Члан 7, став 1, која се односи на језик бошњачког народа.

"Предузећемо све уставне и законске мјере и користити све институционалне механизме за заштиту у правној борби за остваривања права интереса Бошњака за образовање на свом језику", поручио је Изетбеговић и додао да ће СДА упутити захтјев OHR-у за давање тумачења устава БиХ и Републике Српске у вези са језицима који су у службеној употреби у БиХ.

Говорећи о лошим условима Срба повратника у ФБиХ, Изетбеговић је оцијенио да би Срби требало да буду заинтересованији за повратак у тај ентитет, те да им треба више помоћи.

На питање зашто се није састао са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком, с обзиром на то да су ове двије странке имале сједнице Предсједништва у Народној скупштини Републике Српске, Изетбеговић је рекао да ће за то бити прилике.

Изетбеговић је напоменуо да ће се са представницима Савеза за промјене састати у наредних десетак дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана