Изетбеговић: Нисам знао да је делегација БиХ била на отварању Амбасаде САД-а у Јерусалему

Агенције
Изетбеговић: Нисам знао да је делегација БиХ била на отварању Амбасаде САД-а у Јерусалему

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који учествује на Самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији, изјавио је да није био упознат да је неки бх. дипломата присуствовао отварању амбасаде САД-а у Јерусалему.

"Да вам право кажем, нисам имао ту информацију и нису то требали да раде без консултација са Предсједништвом", казао је Изетбеговић за Ал Џазиру и додао како ће разговарати о том догађају.

Министар иносраних послова БиХ Игор Црнадак казао је како ни он нема информације о назочности делегације Босне и Херцеговине у Јерусалему.

"Ми, као Министарство, нити дајемо сагласност нити водимо евиденцију нити пажљиво пратимо баш све догађаје, церемонијалне, протоколарне, који се организују за дипломатске представнике у другим земљама, тако да ја заиста немам детаље око овог самог догађаја", истакао је он и додао:

"Министарство иностраних послова не може да има било какав другачији став у односу на став који је заузело Предсједништво, а ви добро знате шта је била позиција Предсједништва."

Подсјетимо, израелски лист Харетз је писао да су од 86 позваних представници 22 стране земље присуствовали пријему израелског Министарства иностраних послова у част отварања Амбасаде САД-а у Јерусалему, а првобитно су учешће потврдиле 32 државе.

Према првим информацијама БиХ је представљала Јелена Рајаковић, амбасадор БиХ у Израелу, али за сада нема информација да ли је и по чијем налогу Рајаковић присуствовала церемонији у Јерусалему.

Пријему у недјељу присуствовали су представници Аустрије, Мађарске, Румуније и Чешке, упркос ставу Европске уније против пресељења америчке амбасаде, уз представнике Гватемале, Парагваја, Хондураса, Босне и Херцеговине, Грузије, Македоније, Мјанмара, Анголе, Камеруна, Демократске Републике Конга, Републике Конга, Доминиканске Републике, Етиопије, Кеније, Нигерије, Руанде, Замбије и Танзаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана