Изетбеговић: Непотребан референдум о НАТО, посебно недопустви ентитетски

Срна
Изетбеговић: Непотребан референдум о НАТО, посебно недопустви ентитетски

Сарајево - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да референдум о НАТО у БиХ није потребан, те да су посебно недопустиви било какви ентитетски референдуми.

"Приступ НАТО-у је прворазредно државно питање, а никако ентитетско", рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва СДА.


Он је нагласио да Предсједништво СДА тражи од свих органа БиХ да интензивирају активности да би БиХ што прије постала чланица НАТО-а, "јер је то гаранција за мир у земљи и региону".

"БиХ је аплицирала за чланство у НАТО уз сагласност свих у БиХ, усвојене су потребне одлуке и легислативе", рекао је Изетбеговић и додао да су "водећу улогу у томе у име Републике Српске имали Милорад Додик и његови кадрови".

Према Изетбеговићевим ријечима, Предсједништво СДА осудило је и одбацило исламофобичне нападе који су у посљедње вријеме добили на интензитету и који долазе од чланица ЕУ - Хрватске, Аустрије и Чешке.

"Циљ је да се Бошњаци представе као непожељан и опасан елемент у Европи", рекао је Изетбеговић и позвао званичнике наведених земаља да Бошњаке у БиХ не проглашавају за мету те да спријече бујање неонацизма у својим земљама.

Лидер СДА оцијенио је да напади на Бошњаке и првог предсједника СДА Алију Изетбеговића који долазе из Хрватске, имају јасан политички циљ да се процесу измјена Изборног закона БиХ издејствују рјешења која БиХ воде у даље етничке и територијалне подјеле.

Изетбеговић је упутио позив Хрватској да се према БиХ не односи на овакав начин јер то може угрозити добросусједске односе двије земље.

Он је негирао наводе о промјени етничког састава БиХ масовним насељавањем Арапа, истичући да ниједан Арапин у посљедњих 10 година није добио држављанство БиХ.

"Проблем радикализације се рапидно смањује, параџемати практично нестају, пасивизирају се, годину и по нико није отишао из БиХ на страна ратишта", рекао је Изетбеговић, позивајући се на податке надлежних институција БиХ.

Према његовим ријечима, етничка слика се не мијења тиме што долазе туристи из арапских земаља или што направе неки хотел.

Лидер СДА је позвао Европску комисију да обустави одобравање кредита Хрватској за изградњу Пељешког моста а Хрватску да не води активности на изградњи док се не ријеше сва питања са БиХ.

"БиХ никада није дала сагласност за изградњу Пељешког моста, а изградња без сагласности БиХ представља кршење међународних конвенција", додао је Изетбеговић.

Он је рекао да су против посланика ове странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудина Мехмедовића укинуте све раније страначке санкције и да он остаје члан Клуба посланика СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана