Изетбеговић: Нема признања Косова без консензуса

Срна
Изетбеговић: Нема признања Косова без консензуса

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да Косово не може бити признато док за такву одлуку не буде консензуса у Предсједништву БиХ.

Он је поручио да никада неће прихватити да БиХ у својим спољнополитичким одлукама прати ставове Србије или Хрватске, или било које друге земље, о било којем спољнополитичком питању. 

„БиХ ће своју спољну политику водити самостално и искључиво је базирати на сувереним интересима и правима БиХ. Наравно да ћемо при доношењу одлука узимати у обзир и ставове других, па и сусједних држава, као и ЕУ, према којој имамо обавезу према Споразуму о стабилизацији и придруживању, да приближавамо спољнополитичке ставове“, рекао је Изетбеговић за „Кликс“. 

Према његовим ријечима, сусједне земље ће морати да се науче да односе са БиХ граде на међусобном уважавању, поштивању и реципроцитету. 

„Деценијама користити водне ресурсе БиХ бесплатно, задржавати огромну имовину компанија из БиХ 22 године након завршетка рата, затварати приступ БиХ отвореном мору кршећи права која БиХ има према УН Конвенцији о праву мора, негирати пресуде међународног суда установљеног одлуком Савјета безбједности УН, примати у аудијенције пресуђене ратне злочинце, очекивати да се спољна политика БиХ креира у главним градовима сусједних земаља, далеко је то од истинског уважавања и коректних односа спрам БиХ“, оцијенио је Изетбеговић. 

Он је нагласио да је овај сазив Предсједништва консензусом донио готово све спољнополитичке одлуке, те да једина питања за која није било консензуса јесу отворена питања са Србијом и Хрватском, као и питања која се тичу прошлости. 

„Моје колеге у Предсједништву сматрају да БиХ треба да прати ставове Србије и Хрватске у вези са отвореним питањима. Они сматрају да је оно што је у интересу Србије или Хрватске по аутоматизму и у интересу Срба и Хрвата у БиХ, а тиме и у интересу БиХ. Ја такво размишљање не прихватам“, рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана