Изетбеговић: Могуће погоршање односа са Хрватском

index.hr
Изетбеговић: Могуће погоршање односа са Хрватском

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић упозорио је како је у предстојећем периоду могуће очекивати погоршање односа између БиХ и Хрватске а одговорост за такав развој догађаја пребацио је на хрватску страну због "игнорисања интереса, ставова и права БиХ".

"Ако Хрватска настави с игнорисањем интереса, ставова и права Босне и Херцеговине, ти односи који су још добросусједски неизбјежно ће се погоршавати. Много тога смо годинама гурали под тепих и крајње је вријеме да се искрено приступи рјешавању деценијама старих отворених питања. На то нас обвезује и недавно усвојена нова стратегија Европске уније (за западни Балкан). И нас и Хрватску", казао је Изетбеговић у интервјуу који је објавио портал Фактор.

Ширење нетачних информација

Изетбеговић је устврдио како "и хрватска и српска страна", свака из својих интереса, како би оствариле своје циљеве, свјесно шире нетачне информације о радикализирању Бошњака и опасности од исламског екстремизма у БиХ.

"Раде то и хрватска и српска страна. Хрватској је циљ нови изборни закон (у БиХ), српској нешто опасније од тог – изговор за властиту радикализацију, за стварање властитих паравојних формација, за тврдње о 'немогућем животу са Бошњацима' и потреби за 'излазак из пропале заједнице која се радикализира' и тако даље. Све што они раде, и планирају радити, импутираће нама", оцијенио је Изетбеговић додајући како у вези с изборним законом очекује снажније ангажовање међународне заједнице не би ли се постигао договор прије маја односно прије законског рока за расписивање избора најављених за октобар.

"Дрске бесмислице"

Посебно се обрушио на хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића којег је, не бирајући ријечи, оптужио за ширење "дрских бесмислица" наводећи као доказ томе разговоре које су обојица водили у Бриселу с предсједником Европске народне странке (ЕПП) Џозефом Долом.

"Човић је говорио о стварању 'исламске државе' у БиХ и говорио је то пред предсједником ЕПП-а Долом. Након те тврдње ја сам казао да ћу напустити састанак ако се настави с таквим дрским бесмислицама. Циљ стављања таквих хипотека на врат Бошњака је покушај изједначавања страна, релативизирања пресуде (Јадранку) Прлићу и осталима за удружени злочиначки подухват", казао је Изетбеговић.

Човићу је предбацио и како због жеље за политичком трговином, не прецизирајући на што тачно мисли, намјерно кочи усвајање споразума државе с Исламском заједницом у БиХ који би требао регулирати њен статус на начин на који је то раније учињено с Католичком и Православном црквом.

Десетероструко више пушака од реалне потребе

На питање о наоружавању полиције у Републици Српској хиљадама нових пушака Изетбеговић је одговорио како то јест разлог за забринутост.

"Набавили су десетероструко више пушака од реалних потреба полиције РС-а. Узнемирујућа је то порука за све нормалне и добронамјерне људе у БиХ", казао је Изетбеговић но истовремено је позвао све у БиХ да не насједају на провокације и не допусте увлачење у политику дестабилизације и сукоба.

Одговор на наоружаваје полиције у РС-у, како је истакао, треба бити убрзано приближавање чланству у ЕУ и НАТО, тим прије што ће се, како очекује Изетбеговић, Милорад Додик "у догледно вријеме" уморити од покушаја рушења БиХ баш као и његове присталице.

Коментишући стање у Странци демократске акције (СДА) коју угрожавају учестали и све жешћи фракцијски сукоби Изетбеговић је најавио како ће се наставити започети процес унутрашњег чишћења страначких редова од проблематичних кадрова.

"Било је, како неки кажу, 'превише демокрације у СДА'. То вријеме је иза нас", казао је Изетбеговић потврдивши како његова имена неће бити на страначким листама за октобарске изборе као и да ће име кандидата СДА за члана Предсједништва БиХ бити познато у априлу или мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана