Изетбеговић: Ко подрива суверенитет БиХ мора да сноси санкције

Срна
Изетбеговић: Ко подрива суверенитет БиХ мора да сноси санкције

Сарајево - Предсједништво СДА сматра да свако ко подрива суверенитет и терироријални интегритет БиХ мора да сноси санкције како од институција БиХ тако и од међународне заједнице, рекао је вечерас предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Коментаришући санкције које је бивша америчка администрација увела предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Изетбеговић је рекао да је "очигледно да Додик већ дуже вријеме подрива Дејтонски мировни споразум и доводи у питање мир и стабилност у региону".

"Такво понашање се мора зауставити", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву након сједнице Предсједништва СДА.

Он каже да је очекивана одлука америчке администрације да уведе санкције Додику.

"Предсједништво СДА сматра да је крајње вријеме да владајућа странка у Републици Српској одустане од дискриминације и дестабилизације безбједносног стања у БиХ, да престане са ударима на институције БиХ и њен правосудни систем, да се коначно опедијели на поштивање Дејтонског мировног споразума и поштивање владавине права", навео је Изетбеговић.

Он је поручио да СДА позива Савез за бољу будућност да престане са амбивалентним односом у којем је и опозиција и власт, као и да престане са позивима на протесте који би могли да штете економији и европском путу БиХ, а допринесу обесхрабривању инвеститора и туриста да дођу у БиХ.

СДА је подржала и Иницијативу за Столац, те је најавила да ће подржати и могући бојкот избора.

Изетбеговић је рекао да је Федерација БиХ успјешнији ентитет од Републике Српске, при чему је навео одређене економске показатеље.

Говорећи о статус четворице чланова СДА, који су напустили посланички клуб СДА у Представничком дому парламента БиХ, Изетбеговић је рекао да су ван снаге стављене раније одлуке СДА о санкцијама страначких општинских одбора у Сребреници и Цазину, уз обавезу да престане јавна полемика, да група посланика подржи рад посланика у том дому и јединство СДА.

Он је најавио формирање нове радне групе која би требало да припреми документ о релаксацији односа унутар СДА, те додао да је већина од ова четири посланика задовољна посљедњим ставовима Предсједништва СДА БиХ.

Изетбеговић је потврдио да ће Абдулах Скака бити кандидат за градоначелника Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана