Izetbegović: Ključno da bude usaglašen mehanizam koordinacije

Srna
Izetbegović: Ključno da bude usaglašen mehanizam koordinacije

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Sarajevu da je ključno za BiH da usaglasi mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH, te da do kraja bude dogovoren trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izetbegović u razgovoru sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom istakao da se BiH kreće zadanom dinamikom i da je uvjeren da će ispuniti sve što je neophodno kako bi dobila upitnik, a potom i kandidatski status za EU.


Sijarto je ocijenio pozitivnim urađene korake iz Reformske agende, te istakao spremnost Mađarske da pomogne BiH na njenom EU, ali i NATO putu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On smatra da je veća integrisanost BiH u evroatlantskim institucijama i od interesa za Mađarsku, i uopšteno za bezbjednost i stabilnost Jugoistočne Evrope.

Informisao je Izetbegovića da mađarska Vlada, u okviru koncesionih javnih nabavki, učestvuje u tenderu za pravo upravljanja nad vazdušnom linijom Sarajevo-Budimpešta, kao i da su zainteresovani za ponovno uspostavljanje željezničke linije između dva grada.

Izetbegović je zahvalio za dosadašnju podršku Mađarske BiH na evroatlantskom putu, izrazivši očekivanje da će podrška biti nastavljena i ubuduće, posebno u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo BiH u EU.

Sagovornici su istakli da BiH i Mađarska imaju tradicionalno prijateljske i bliske odnose bez otvorenih pitanja.

Pozdravili su dobre političke odnose i saradnju dvaju zemalja, konstatujući da ima prostora za unapređenje saradnje u svim oblastima, a posebno u trgovinskoj razmjeni.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića prisustvovala njegov savjetnik Diana Čekić, a u ime hrvatskog člana Dragana Čovića njegov savjetnik Dejan Vanjek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana