Изетбеговић: Хрватска је лагала да не постоји никакав спор”

Агенције
Изетбеговић: Хрватска је лагала да не постоји никакав спор”

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић је најавио да ће БиХ заштиту сопствених права тражити пред међународним институцијама.

Он је рекао да најава да ће Хрватска отпочети радове на изградњи Пељешког моста, игноришући противљење надлежних институција Босне и Херцеговине и одредбе Конвенције УН о праву мора, представља флагрантно угрожавање сувереног права БиХ на приступ отвореном мору.

Фена преноси да се у саопштењу наводи да Хрватске већ дуже од 12 година избјегава да са БиХ постигне договор о разграничењу, који мора да претходи остваривању права Хрватске да повезује своје територије и остваривању права БиХ на приступ отвореном мору.

“БиХ не оспорава Хрватској да остварује своја права. Све што тражимо је да се поштују наша права, гарантована Конвенцијом УН. Инситутиције БиХ су у протеклих 12 година, кроз комуникацију са институцијама Хрватске, предузеле све неопходне радње како би заштили права која нашој земљи припадају по међународном праву”, навео је Изетбеговић.

Он је подсјетио да су од 2014. до данас Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Савјет министара БиХ и Министарство цивилних послова БиХ предузели низ корака, и усвојили низ закључака у којима се понавља ранији став из закључка Предсједништва БиХ, и о томе су уредно обавијештавали надлежне институције Хрватске и Европску комисију.

“Иако су институције Хрватске све вријеме биле упознате са недвосмисленим ставом БиХ, Хрватска је приликом аплицирања за средства потребна за изградњу Пељешког моста обавијестила Европску комисију да са БиХ нема никаквог спора, што је ноторна неистина”, поручио је Изетбеговић.

Он је оцијенио да је Хрватска игнорисала све покушаје надлежних институција БиХ и оглушила се на настојања да се ово отворено питање ријеши дијалогом, у духу добросусједских односа и Конвенцијом УН.

“Због тога ће бити неопходно да БиХ заштиту својих права тражи пред међународним институцијама. Заштита суверених права државе БиХ није питање једног човјека или једног народа, него уставна и законска обавеза свих представника и институција БиХ. Зато су институције БиХ дужне да наставе да предузимају све активности на заштити интереса и права БиХ, без обзира што су у тим институцијама јасно видљиве опструкције оних којима су, нажалост, интереси Хрватске изнад интереса властите земље”, саопштио је Изетбеговић.

У Хрватској данас почиње градња моста Пељешац са приступним саобраћајницама која би требало да буде завршена до 2022. године.

У Стону представници “Хрватских цеста” представништву “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен” (ЦРБЦ) предају сву потребну документацију, отвара се дневник радова и потписује записник о увођењу кинеског конзорцијума у посао.

Европска унија пројекат суфинансира са 357 милиона евра, односно са 85 посто прихватљивих трошкова.

Укупна вриједност пројекта премашује 526 милиона евра, од чега су прихватљиви трошкови мало већи од 420 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана