Изетбеговић: Хрватска и Србија су извршиле агресију на БиХ

Агенција
Изетбеговић: Хрватска и Србија су извршиле агресију на БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да су Хрватска и Србија извршиле агресију на Босну и Херцеговину.

Он је истакао и да се у тој земљи није радило о грађанском рату, како је то недавно изјавила предсједница Савјета федерације Скупштине Русије Валентина Матвијенко.

"У БиХ није било грађанског рата, релевантне резолуције Уједињених нација и пресуде међународних судова су недвосмислено потврдиле да се радило о агресији сусједних земаља и удруженим злочиначким подухватима који су сезали до Милошевића и Туђмана", рекао је Изетбеговић у интервјуу за портал Вијести.ба, а преноси Н1.

Он каже да је Матвијенко изнијела неутемељене тврдње, као и да је њен позив за пренос овлашћења с државе на ентитете противан Дејтону.

"Русија је једна од потписница Дејтонског мировног споразума и не би смјела да износи ставове противне том споразуму", рекао је Изетбеговић.

Коментаришући однос Хрватске према БиХ, бошњачки члан државног врха БиХ је оцијенио да се ради о 'патерналистичком односу'.

"Игноришу се наши ставови и интереси, негира удружени заједнички подухват почињен у покушају стварања етнички чисте хрватске територије, Хрватска нам не враћа имовину, не плаћа водни ресурс Бушког језера које користи десетинама година уз симболичне надокнаде", рекао је Изетбеговић.

При томе је додао да Хрватска подржава БиХ у евроатлантским тежњама, инвестира и олакшава кретање људи и роба.

Изетбеговић је закључио како су односи БиХ и Хрватске 'амбивалентни и контроверзни', додајући да би могли бити и бољи.

Изетбеговић је одговорио и на питање ко ће бити његов наслиједник на мјесту бошњачког члана БиХ Предсједништва, истичући како ће предложити да тренутни предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић акламацијом буде прихваћен као кандидат Странке демократске акције за ту функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана