Izetbegović: Dodik već deceniju zaustavlja i slabi BiH, a SDA zaustavlja i slabi Dodika

Nezavisne.com
Izetbegović: Dodik već deceniju zaustavlja i slabi BiH, a SDA zaustavlja i slabi Dodika

Sarajevo - Bakir Izetbegović, lider SDA, kazao je danas u Sarajevu tokom obilježavanja 27-godišnjice ove partije da će stranka nastaviti beskompromisnu borbu kako bi zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet države BiH.

Podsjetio je da bošnjački političari i parlamentarci nažalost nisu pratili SDA 2006. godine kada je trebalo usvojiti aprilski paket ustavnih promjena, koji je između ostalog sadržavao evropsku klauzulu po kojoj bi se svi zakoni, koji su potrebni da se usvoje na putu BiH ka EU, usvajali isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Propuštena je i šansa da se usvoji reforma policije koja je nudila jedinstvenu policijsku strukturu na cijeloj teritoriji BiH", rekao je Izetbegović koji je danas optužio bošnjačke političare iz drugih stranaka da su blokirali te procese. „Hazarderski su odigrali na sve ili ništa i dobili ništa", rekao je.

Tvrdi da je nakon toga uslijedilo usporavanje reformi, sve slabiji angažman međunarodne zajednice i ofanziva politike RS oličena u nastupima Milorada Dodika.

„Kulminacija ove politike su neustavni referendumi, odlikovanje presuđenih ratnih zločinaca, drsko vrijeđanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH, suprostavljanje odlukama Ustavnog suda BiH, planiranje referenduma o otcjepenju RS iz BiH i tako dalje", rekao je Izetbegović.

Ocjenjuje da pritisak na SDA raste i da se čini kao da se svi ujedinjuju protiv SDA i njenog rukovodstva.

 „Izmišljaju se greške, ne priznaju uspjesi, i što je posebno opasno za kompletnu BiH, ne dozvoljava se ispunjavanje ciljeva od kojih zavise i država i narod. Razlog tome je što SDA mnogima stoji na putu za postizanje njihovih štetnih ciljeva. Dodik tvrdi da može podijeliti BiH ili barem vratiti stanje na ono što on zove izvornim Dejtonom, dakle poništiti reforme koje smo postigli u vremenu 1996 - 2006. Dodik već deceniju zaustavlja i slabi BiH, a SDA zaustavlja i slabi Dodika. Dodik je odstranjen iz vlasti na državnom nivou, iz diplomatskih predstavništava, završio je na crnoj listi Stejt Departmenta, protiv njega je pokrenut postupak u Sudu BiH a davao je i izjavu Tužilaštvu BiH. Dodik se zavadio sa međunarodnom zajednicom, RS je dovedena do ekonomskog kolapsa zbog njegove konfliktne politike. Sam kanton Sarajeva ima jaču ekonomiju i ubire više poreza od cijele RS. Dodik je počeo da popušta, prije par dana uputio je pismo UN-u u kojem se posipa pepelom, obećava da neće raditi na secesiji RS od BiH i optužuje SDA za izazivanje krize u zemlji", kazao je Izetbegović na obilježavanju godišnjice SDA.

Izetbegovcić je iskritkovao HDZ koji tvrdi da su dobili sve pozicije u skladu sa rezultatima izbora 2014. i u skladu sa konstitutivnosti naroda.

„Nažalost, HDZ-u to nije bilo dovoljno. HDZ odnosno HNS je odlučio da radi na reviziji istorije te pokušava da hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu predstavi u pozitivnom svjetlu, a HVO pozicionira kao vojnu snagu koja je branila BiH. U isto vrijeme zagovara novu federalizaciju, mada se više nema šta 'federalizirati' u FBiH.

Iskušavaju se šanse da se ipak formira treći entitet, koji bi po principu diskontinuiteta, okupio sve općine sa hrvatskom većinom u FBiH", rekao je izetbegović te poručio da SDA neće pristati na ovakve podjele, naročito ako su na etničkom principu.

Lider SDA je pomenuo i akcize, kazavši da bi one bile snažan iskorak ka ekonomskoj stabilizaciji jer bi se time pokrenuo ciklus izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture u BiH.

Najavio je da će SDA na narednim izborimna 2018. godine predložiti kandidata za člana Predsjaništva BiH te poručio da SDA više neće trpiti izdaje unutar svog članstva i da će biti isključeni svi oni koji ne budu radili u skladu sa odlukama i statusom stranke.

Izetbegović je konstatovao da i Fahrudin Radončić, lider SBB sve vrijeme napadom u svojim novinama pokušava ocrniti SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana