Izetbegović: Dodik prijeti i uslovljava, cilj mu je da izazove krizu

Agencije
Izetbegović: Dodik prijeti i uslovljava, cilj mu je da izazove krizu

Sarajevo - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u intervjuu za Fenu da je taktika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, vrlo jednostavna - na arogantan način, prijeteći i uslovljavajući, tražiti više nego što to strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pripada.

“Ako to dobije, pobijedio je, i nastaviće da se dominantno ponaša, diktira i dominira kroz cijeli mandat. Ako to ne dobije, napravit će tešku krizu i zastoj u radu institucija BiH. Tad će izaći još agresivnije sa tvrdnjama da je BiH propali pokušaj međunarodne zajednice, da očigledno ne možemo živjeti zajedno, da se moramo podijeliti, itd. Bojim se da mu ovaj drugi scenario više odgovara, i da je njegov prevashodni cilj stvaranje krize i zastoja”,  rekao je Izetbegović zamoljen za komentar Dodikovih zahtjeva u odnosu na NATO put BiH i sastav budućeg Savjeta ministara.

Upitan može li, ipak, doći do dogovora u srijedu, Izetbegović navodi da je na prvom sastanku koji je  imao sa Dodikom i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a stekao dojam da Dodik želi dogovor, bio je kooperativan, pristao na neke bitne kompromise.

“A onda je na sljedećem sastanku odustao od kompromisnih rješenja, i nakon sastanka počeo da daje jako teške i provokativne izjave. Još uvijek nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo - zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proizaći”,  smatra predsjednik SDA.

Komentirajući Dodikovu tvrdnju da  “Srbi nisu nikad nikog napali”, Izetbegović kaže da ponašanje Srba, kao i svih drugih naroda, zavisi od ponašanja onih koji ih predvode.

“Srbi su zaratili i razišli se sa svakim sa kim su dijelili državu i životni prostor u vremenu kada su ih predvodili Milošević, Karadžić, Mladić. Razišli su se sa Slovencima, Hrvatima, Albancima, sa pravoslavnim Makedoncima, braćom Crnogorcima.... Nadam se da će nakon svih bolnih iskustava sa Bošnjacima ipak pronaći modus suživota”, kaže Izetbegović.

Predsjednik SDA navodi da BiH traje već 1000 godina, uključujući tu i period od 1992 do 1995, i presudni faktor koji je drži na okupu je unutrašja, a ne vanjska snaga.

“Nadam se da nećemo morati na najteži način to ponovo dokazivati. Bosanski Srbi, Hrvati i Bošnjaci imaju mnogo toga zajedničkog, i da nije političara koji ih vode u sukobe, sigurno bi pronašli zajednički jezik i ponovo uspostavili harmoniju u odnosima. Genetsko porijeklo, jezik, kultura, sistem vrijednosti koje etničke grupe u BiH baštine definitivno imaju istu osnovu. Poražavajuće ja da predsjedavajući Predsjedništva BiH, čovjek koji predstavlja zemlju i njene narode izgovara takve riječi, uvrjedljive, obeshrabrujuće i, što je najvažnije, neistinite i neutemeljene. Narodi u BiH imaju isprepletene identitete i sudbine, formirali su i oblikovali jedni druge, i sasvim sigurno mogu i hoće nastaviti da žive zajedno. Odavno bi se ti odnosi normalizovali da nije političara poput Dodika koji rane koje zarastaju ponovo pozlijede, a vodu koja se bistri ponovo i namjerno zamute”, rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana