Изетбеговић: Додик пријети и условљава, циљ му је да изазове кризу

Агенције
Изетбеговић: Додик пријети и условљава, циљ му је да изазове кризу

Сарајево - Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић оцијенио је у интервјуу за Фену да је тактика Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва БиХ, врло једноставна - на арогантан начин, пријетећи и условљавајући, тражити више него што то странкама окупљеним око Савеза независних социјалдемократа (СНСД) припада.

“Ако то добије, побиједио је, и наставиће да се доминантно понаша, диктира и доминира кроз цијели мандат. Ако то не добије, направит ће тешку кризу и застој у раду институција БиХ. Тад ће изаћи још агресивније са тврдњама да је БиХ пропали покушај међународне заједнице, да очигледно не можемо живјети заједно, да се морамо подијелити, итд. Бојим се да му овај други сценарио више одговара, и да је његов превасходни циљ стварање кризе и застоја”,  рекао је Изетбеговић замољен за коментар Додикових захтјева у односу на НАТО пут БиХ и састав будућег Савјета министара.

Упитан може ли, ипак, доћи до договора у сриједу, Изетбеговић наводи да је на првом састанку који је  имао са Додиком и Драганом Човићем, предсједником ХДЗ-а стекао дојам да Додик жели договор, био је кооперативан, пристао на неке битне компромисе.

“А онда је на сљедећем састанку одустао од компромисних рјешења, и након састанка почео да даје јако тешке и провокативне изјаве. Још увијек није касно да се постигне договор, ако је то циљ свих страна у преговорима. Али, бојим се да је циљ Милорада Додика ово друго - застој у раду институција, и криза која ће из тог застоја произаћи”,  сматра предсједник СДА.

Коментирајући Додикову тврдњу да  “Срби нису никад никог напали”, Изетбеговић каже да понашање Срба, као и свих других народа, зависи од понашања оних који их предводе.

“Срби су заратили и разишли се са сваким са ким су дијелили државу и животни простор у времену када су их предводили Милошевић, Караџић, Младић. Разишли су се са Словенцима, Хрватима, Албанцима, са православним Македонцима, браћом Црногорцима.... Надам се да ће након свих болних искустава са Бошњацима ипак пронаћи модус суживота”, каже Изетбеговић.

Предсједник СДА наводи да БиХ траје већ 1000 година, укључујући ту и период од 1992 до 1995, и пресудни фактор који је држи на окупу је унутрашја, а не вањска снага.

“Надам се да нећемо морати на најтежи начин то поново доказивати. Босански Срби, Хрвати и Бошњаци имају много тога заједничког, и да није политичара који их воде у сукобе, сигурно би пронашли заједнички језик и поново успоставили хармонију у односима. Генетско поријекло, језик, култура, систем вриједности које етничке групе у БиХ баштине дефинитивно имају исту основу. Поражавајуће ја да предсједавајући Предсједништва БиХ, човјек који представља земљу и њене народе изговара такве ријечи, уврједљиве, обесхрабрујуће и, што је најважније, неистините и неутемељене. Народи у БиХ имају испреплетене идентитете и судбине, формирали су и обликовали једни друге, и сасвим сигурно могу и хоће наставити да живе заједно. Одавно би се ти односи нормализовали да није политичара попут Додика који ране које зарастају поново позлиједе, а воду која се бистри поново и намјерно замуте”, рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана