Izetbegović: Dodik i Čović dogovaraju čudne i neprovodive stvari

Srna
Izetbegović: Dodik i Čović dogovaraju čudne i neprovodive stvari

Sarajevo - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da političko i ekonomsko stanje u BiH jeste teško, ali da bi bilo mnogo gore da nema, kako kaže, SDA i njenih ministara i poslanika.

On smatra da je Federacija BiH "bolji entitet od Republike Srpske" i tvrdi da lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović dogovaraju "čudne i neprovodive stvari".

"Nije ogledalo krivo za stanje u BiH", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da je ovu godinu obilježilo "stalno vraćanje u prošlost, četvrt vijeka od proglašenja BiH, bitaka, stradanja, 10 godina od presude Međunarodnog suda pravde za događaje u Srebrenici".

Izetbegović kaže da će "bez obzira na sve užase, narodi u BiH nastaviti da žive zajedno", a taj suživot mora proći kroz proces pomirenja.

Govoreći o odnosu SDA sa drugim strankama u BiH, kao i njihovim liderima, Izetbegović je predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića optužio da "jednom nogom stoji u koaliciji sa SDA, a drugom nogom u opoziciji".

Mnogo više kritika Izetbegović je uputio na račun lidera SNSD-a Milorad Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

"Dodik je nastavio da krši Dejtonski mirovni sporazum, zakone i odluke o ulasku BiH i NATO, da bošnjačkoj djeci zabranjuje da uče svoj jezik, da lansira izjave o povratnicima Bošnjacima.... Dodik je završio na žcrnoj listiž Stejt departmenta, a završiće i na sudovima BiH zbog izjava o povratnicima i angažmanu Alije Izetbegovića", tvrdi Izetbegović.

Iako je iznio niz kritika, on je zahvalio Dodiku "što je pomogao akcize, koje su za funkcionalnu državu", izražavajući nadu da će Dodik pomoći i u vezi sa usvajanjem budžeta institucija BiH za 2018. godinu.

Izetbegović je rekao za Čovića da se često sastaje sa Dodikom i dogovara čudne stvari, koje provociraju zvanične koalicione partnere.

Govoreći o njihovim sastancima, Izetbegović je ocijenio da se na njima dogovaraju "neprovodive stvari", te da se Bošnjaci ne mogu isključivati iz dogovora.

Izetbegović je izrazio nadu da će predstavnici Hrvata prestati odugovlačiti ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, koji je na čekanju tri godine, da će prestati negirati zločine i presude, te odustati od jednosmjernih prijedloga izbornog zakona, apstraktnih zahtjeva za federalizaciju u zemlji, kao i da će prestati pružati podršku Dodiku.

On smatra da su uprkos stalnim krizama i opstrukcijama u protekloj godini u BiH napravljeni i određeni iskoraci, izražavajući nadu da će slijedeće godine BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU i da će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/.

Odgovarajući na pitanja novinara, Izetbegović je rekao da se vlast pravi sa pobjednicima i da će se nakon izbora vidjeti ko će sa SDA u koaliciju, a ko neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana