Изетбеговић: Додик и Човић договарају чудне и непроводиве ствари

Срна
Изетбеговић: Додик и Човић договарају чудне и непроводиве ствари

Сарајево - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да политичко и економско стање у БиХ јесте тешко, али да би било много горе да нема, како каже, СДА и њених министара и посланика.

Он сматра да је Федерација БиХ "бољи ентитет од Републике Српске" и тврди да лидери СНСД-а и ХДЗ-а Милорад Додик и Драган Човић договарају "чудне и непроводиве ствари".

"Није огледало криво за стање у БиХ", рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре.

Он је оцијенио да је ову годину обиљежило "стално враћање у прошлост, четврт вијека од проглашења БиХ, битака, страдања, 10 година од пресуде Међународног суда правде за догађаје у Сребреници".

Изетбеговић каже да ће "без обзира на све ужасе, народи у БиХ наставити да живе заједно", а тај суживот мора проћи кроз процес помирења.

Говорећи о односу СДА са другим странкама у БиХ, као и њиховим лидерима, Изетбеговић је предсједника СББ-а Фахрудина Радончића оптужио да "једном ногом стоји у коалицији са СДА, а другом ногом у опозицији".

Много више критика Изетбеговић је упутио на рачун лидера СНСД-а Милорад Додика и ХДЗ-а БиХ Драгана Човића.

"Додик је наставио да крши Дејтонски мировни споразум, законе и одлуке о уласку БиХ и НАТО, да бошњачкој дјеци забрањује да уче свој језик, да лансира изјаве о повратницима Бошњацима.... Додик је завршио на жцрној листиж Стејт департмента, а завршиће и на судовима БиХ због изјава о повратницима и ангажману Алије Изетбеговића", тврди Изетбеговић.

Иако је изнио низ критика, он је захвалио Додику "што је помогао акцизе, које су за функционалну државу", изражавајући наду да ће Додик помоћи и у вези са усвајањем буџета институција БиХ за 2018. годину.

Изетбеговић је рекао за Човића да се често састаје са Додиком и договара чудне ствари, које провоцирају званичне коалиционе партнере.

Говорећи о њиховим састанцима, Изетбеговић је оцијенио да се на њима договарају "непроводиве ствари", те да се Бошњаци не могу искључивати из договора.

Изетбеговић је изразио наду да ће представници Хрвата престати одуговлачити уговор са Исламском заједницом у БиХ, који је на чекању три године, да ће престати негирати злочине и пресуде, те одустати од једносмјерних приједлога изборног закона, апстрактних захтјева за федерализацију у земљи, као и да ће престати пружати подршку Додику.

Он сматра да су упркос сталним кризама и опструкцијама у протеклој години у БиХ направљени и одређени искораци, изражавајући наду да ће слиједеће године БиХ добити кандидатски статус за чланство у ЕУ и да ће бити активиран Акциони план за чланство у НАТО /МАП/.

Одговарајући на питања новинара, Изетбеговић је рекао да се власт прави са побједницима и да ће се након избора видјети ко ће са СДА у коалицију, а ко неће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана