Изетбеговић: Човић и Додик, српско-хрватска спрега

Танјуг
Изетбеговић: Човић и Додик, српско-хрватска спрега

Сарајево - Лидер Стране демократске акције БиХ, Бакир Изетбеговић, изјавио је да присуство хрватске делегације у Бањалуци на обиљежавању Дана Републике Српске и касније наводно "тајни" одлазак педсједника ХДЗ БиХ, Драгана Човића, у Београд види као "покушај даљег јачања хрватско-српског савезништва у БиХ и на Балкану.

Изетбеговић је у опширном интервјуу за сарајевски Фактор да то заправо значи "стављање Срба у БиХ и у Србији на страну политике коју води ХДЗ у БиХ".

Упитан могу ли се сва ова дешавања протумачити и као хрватско-српска спрега усмјерена против Бошњака, Изетбеговић одговара питањем:"А како другације".

"Ово што раде Човић и Додик је мирнодопска, мека варијанта онога што су радили српски и хрватски лидери у рату, и што се обило о главу свима, а нарочито босанским Хрватима. СНСД и ХДЗ одавно сарађују и координирају по питању именовања у државним институцијама и правосуђу на начин да се истисну Бошњаци", каже Изетбеговић.

Као слиједеће о чему су се, каже, Човић и Додик сложили је "истискивање страних судија из Уставног суда, па ће се вјероватно сложити и са потребом одласка ОХР и тако даље".

" Штетна је то сарадња, која, ако се продуби, може довести до националних дисбаланса, незадовољства Бошњака, политичких вакуума и криза у функционисању државе. И то поново никоме неће донијети ништа доброг, а нарочито не најмалобројнијем народу у БиХ", рекао је Изетбеговић.

На питање да ли се у Човићевој посјети Београду могу пронаћи узроци, како се наводи, "изненадне бриге Александа Вучића за положај Хрвата у БиХ, односно да ли је Човић у Београду пронашао подршку за реализацију својих политичких циљева, Изетбеговић тврди да "Вучићаева брига за положај Хрвата у Федерацији БиХ није изнеадна".

Додао је да је разлика само у томе што је овог пута изречена јавно.

Коментаришући утицај Русије на Балкану, Изетбеговић је рекао да је он растући и све више једностран, а на питању НАТО интеграције и супротстављен стратешким опређељењима БиХ, законима, усвојеним документима.

" Русија се, дакле, директно мијеша у унутрашња питања БиХ. Нама не треба криза у односима са Русијом, сви ми поштујемо ту велику земљу, и очекујемо да и она нас поштује".

Говорећи о утицају Турске у БиХ и претњама Трампа турској економији, Изетбеговић је казао да све док се поштује суверенитет БиХ, неће бити проблема са било ким, Русијом, Турском, Србијом, Хрватском…

"Турска подржава све што је битно за БиХ, све што нас стабилизује, не мијеша се у наше унутрашње ствари, поштује наше одлуке. Наравно да је најближа Бошњацима, али увијек се труди да од њене подршке сви имају користи", рекао је Изетбеговић и додао да га брине свака пријетња Турској, али да, како је рекао, наш пријатељ Ердоган очигледно успијева да превлада све кризе, па и са САД, а којих је и раније било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана