Изетбеговић: Бх. блок не жели са СДА, ХДЗ-ом и СНСД-ом

klix.ba
Изетбеговић: Бх. блок не жели са СДА, ХДЗ-ом и СНСД-ом

Сарајево - Након састанка делегација Социјалдемократске партије (СДП), Демократске фронте (ДФ) и Наше странке (НС) с делегацијом Странке демократске акције (СДА) јавности су се обратили предсједници СДП-а Нермин Никшић и предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић је казао како је СДА данас дала квалитетан приједлог програма формирања коалиција који може служити као база за израду квалитетног програма. Он је рекао да наредне четири годину пружају могућност да БиХ направи највећи искорак.

"Да ли смо данас нешто успјели договорити? За сада нисмо. Инсистирамо да власт чине побједничке странке. На другој страни, Бх. блок избјегава коалицију с етничким странкама у шта укључују и СДА", рекао је Изетбеговић.

Како каже, он сматра да не постоји начин да се избјегну странке с етничким предзнаком попут СДА, ХДЗ-а и СНСД-а.

Изетбеговић је рекао да власт на државном нивоу требају чинити СДА, ХДЗ, СНСД, СДП, ДФ и Наша странка, али да се Бх. блок с тим не слаже. На питање која су "друга рјешења" о којима је недавно говорио, он је рекао да су то све друге политичке странке.

"Ми сматрамо да је за БиХ најбоље и најодговорније да то буде Бх. блок", казао је Изетбеговић.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић је казао да дужина састанка показује како су делегације разговарале о великом броју тема и отворено. Додао је да је било говора о доста програмских ствари о којима се странке могу сложити.

"Разговараћемо и с другим странкама које искажу интерес. Данас смо добили програм СДА и ми смо се унутар Бх. блока договорили да израдимо програмске принципе", рекао је Никшић.

Он је казао да ће инсистирати на тим принципа без обзира на то били власт, опозиција или уколико подрже мањинску власт.

Никшић је рекао и да је Бх. блок отворено рекао како неће коалирати са етничким странкама, али да је кључан програм, односно да ће на основу њега одлучити да ли ће подржати нови сазив власт.

"Разговараћемо са свим странкама како би евентуално дошли до програма иза којег ће стајати широка коалиција, па чак странке које не буду дио те власти", рекао је Никшић.

Предсједник СДП-а прецизирао је да су за њега етничке странке СДС, СНСД, СДА и ХДЗ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана