Izdavanje pasoša opet ulazi u neizvjesnost

Goran Maunaga
Izdavanje pasoša opet ulazi u neizvjesnost

Sarajevo - Kancelarija za razmatranje žalbi BiH prolongirala je do 15. februara rok za donošenje odluke o žalbi firme "Džemalto" uloženoj u novembru 2017. godine na tendersku dokumentaciju u postupku nabavke pasoških knjižica, što bi moglo da ugrozi potpisivanje ugovora sa dobavljačem, a time i isporuku pasoša.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH raspisala je javni oglas za nabavku pasoša još 10. avgusta prošle godine, ali on nije okončan ni poslije skoro pola godine. Time se ponavlja situacija sa prethodnim tenderom za nabavku pasoša koji je zbog odugovlačenja poništen, a kako građani ne bi ostali bez pasoša za godinu je produžen ugovor sa dotadašnjim dobavljačem "Milbauerom". Ugovor sa "Milbauerom" je na snazi do 21. marta, do kada bi sa novoizabranim ponuđačem trebalo da bude popisan ugovor na četiri godine. Niz žalbi i sporo postupanje institucija ponovo uvode IDDEEA u cajtnot i novu potencijalnu krizu sa pasošima.

Prvi rok za dostavljanje ponuda bio je 26. septembar, ali je zbog dva žalbena postupka produžen najprije do 23. novembra. Nakon zatvaranja tendera stigla je žalba "Džemalta", koju je IDDEEA odbacila kao neblagovremenu. Ta kompanija se, međutim, ponovo žalila pa je IDDEEA žalbu proslijedila Kancelariji za razmatranje žalbi. Iako je odluka Kancelarije za razmatranje žalbi trebalo da bude donesena početkom januara jer je tada isticao zakonski rok od 30 dana, to je prolongirano do 15. februara zbog složenosti postupka.

Dragica Lackan iz Kancelarije za razmatranje žalbi kaže da je nemoguće ocijeniti kada će odluka biti donesena.

- Žalba "Džemalta" u fazi je razmatranja. Niko ne može da zna kada će odluka biti donesena. Osim toga, mi preseljavamo pa je sve dosta konfuzno - kaže Lackanova.

Direktor IDDEEA Arif Nanić kaže da je u Kancelariji za razmatranje žalbi donesen zaključak o produženju roka za 30 dana za donošenje odluke o žalbi "Džemalta".

- To nas dovodi u vrlo neugodnu situaciju kada su u pitanju zakonski rokovi i blagovremena i kontinuirana nabavka pasoških knjižica. Tim postupcima Kancelarije za razmatranje žalbi napravljen je problem u redovnoj isporuci pasoških knjižica. Dovedeni smo u vrlo tešku vremensku situaciju zbog čega je moguće da nećemo moći ispoštovati zakonom propisane rokove za okončanje postupka nabavke pasoša - kaže Nanić i izražava nadu da će odluka o žalbi biti donesena ove sedmice s obzirom na to da je već probijen zakonski rok.

Nanić je rekao da će u slučaju ponavljanja scenarija iz marta prošle godine, kada su građani umalo ostali bez pasoša, poslati dopis Parlamentu BiH i obavijestiti javnost o svim postupcima koji su doveli do toga. On je ranije najavio da će informaciju o probijanju rokova i neradu Kancelarije za razmatranje žalbi dostaviti Parlamentu BiH.

Trka udvoje

Na posljednjem tenderu za četvorogodišnji posao nabavke pasoških knjižica u igri su dvije njemačke kompanije - "Veridos" i "Milbauer", koji već godinama obavlja taj posao. O izboru ponuđača odlučuje najniža cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana