Издавање пасоша опет улази у неизвјесност

Горан Маунага
Издавање пасоша опет улази у неизвјесност

Сарајево - Канцеларија за разматрање жалби БиХ пролонгирала је до 15. фебруара рок за доношење одлуке о жалби фирме "Џемалто" уложеној у новембру 2017. године на тендерску документацију у поступку набавке пасошких књижица, што би могло да угрози потписивање уговора са добављачем, а тиме и испоруку пасоша.

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ расписала је јавни оглас за набавку пасоша још 10. августа прошле године, али он није окончан ни послије скоро пола године. Тиме се понавља ситуација са претходним тендером за набавку пасоша који је због одуговлачења поништен, а како грађани не би остали без пасоша за годину је продужен уговор са дотадашњим добављачем "Милбауером". Уговор са "Милбауером" је на снази до 21. марта, до када би са новоизабраним понуђачем требало да буде пописан уговор на четири године. Низ жалби и споро поступање институција поново уводе ИДДЕЕА у цајтнот и нову потенцијалну кризу са пасошима.

Први рок за достављање понуда био је 26. септембар, али је због два жалбена поступка продужен најприје до 23. новембра. Након затварања тендера стигла је жалба "Џемалта", коју је ИДДЕЕА одбацила као неблаговремену. Та компанија се, међутим, поново жалила па је ИДДЕЕА жалбу прослиједила Канцеларији за разматрање жалби. Иако је одлука Канцеларије за разматрање жалби требало да буде донесена почетком јануара јер је тада истицао законски рок од 30 дана, то је пролонгирано до 15. фебруара због сложености поступка.

Драгица Лацкан из Канцеларије за разматрање жалби каже да је немогуће оцијенити када ће одлука бити донесена.

- Жалба "Џемалта" у фази је разматрања. Нико не може да зна када ће одлука бити донесена. Осим тога, ми пресељавамо па је све доста конфузно - каже Лацканова.

Директор ИДДЕЕА Ариф Нанић каже да је у Канцеларији за разматрање жалби донесен закључак о продужењу рока за 30 дана за доношење одлуке о жалби "Џемалта".

- То нас доводи у врло неугодну ситуацију када су у питању законски рокови и благовремена и континуирана набавка пасошких књижица. Тим поступцима Канцеларије за разматрање жалби направљен је проблем у редовној испоруци пасошких књижица. Доведени смо у врло тешку временску ситуацију због чега је могуће да нећемо моћи испоштовати законом прописане рокове за окончање поступка набавке пасоша - каже Нанић и изражава наду да ће одлука о жалби бити донесена ове седмице с обзиром на то да је већ пробијен законски рок.

Нанић је рекао да ће у случају понављања сценарија из марта прошле године, када су грађани умало остали без пасоша, послати допис Парламенту БиХ и обавијестити јавност о свим поступцима који су довели до тога. Он је раније најавио да ће информацију о пробијању рокова и нераду Канцеларије за разматрање жалби доставити Парламенту БиХ.

Трка удвоје

На посљедњем тендеру за четворогодишњи посао набавке пасошких књижица у игри су двије њемачке компаније - "Веридос" и "Милбауер", који већ годинама обавља тај посао. О избору понуђача одлучује најнижа цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана