Изборни резултати нису повољни за српски народ за Скупштину ХНК

nezavisne.com
Изборни резултати нису повољни за српски народ за Скупштину ХНК

Сарајево - Српска листа за Херцеговачко-неретвански кантон (ХНК) на овогодишњим општим изборима у БиХ није прошла цензус, тако да неће имати ниједног посланика у Скупштини овог кантона, па тиме ни у Дому народа ФБиХ.

Душан Голо, предсједник Координације Срба Мостар, каже да нажалост нису прошли цензус и сматра да је основни разлог за то што се нису успјели раније организовати.

"Ми до посљедњег момента нисмо знали да ли ћемо успјети координирати заједничку листу Срба. Да смо имали извјесне резултате да ће Српска листа бити формирана, ми бисмо се раније организовали. Овако смо то успјели тек у шестом мјесецу. Имали смо разне опструкције са свих страна. Знате да смо ми овдје успјели да помиримо оно што је негдје друго непомирљиво", објашњава Голо и истиче да је Координација Срба Мостар успјела заједно окупити и позицију и опозицију у РС који су заједно наступили у оквиру Српске листе.

"Имали смо мало времена да водимо озбиљну кампању", сматра Голо.

Наглашава да је други разлог за неуспјех што су на стотине бирача који су били пријављени да гласају у Амбасади БиХ у Београду скинуте са бирачког списка из, како је рекао, њима неразумљивих разлога.

"Константно су нас неколико дана прије избора звали људи који су се чудили што их нема на бирачком списку и што не могу да гласају, а уредно су предали документацију и пријавили се. Друго, потпуно нам је нејасно зашто се ЦИК БиХ понаша онако како се понаша. Само су збирно избацили у јавност цифру више од 9.500 лица која су одбијена за гласање, а нису дали конкретну информацију. Људи који су скинути нису могли да се жале", казао је Голо и истакао да су у односу на изборе 2014. годину постигли стопосто већи успјех. Истиче да ће наставити борбу да Срби буду конститутивни и на папиру, али и, што је још важније, у стварности.

"Наша борба за бољи положај Срба у ХНК и ФБиХ неће стати", категоричан је Голо и додаје да су Срби само конститутиван народ по Уставу ФБиХ, али су на сваком нивоу у ХНК и у граду Мостару дискриминисани, те да немају право на језик и писмо.

"Конститутивност имамо само на папиру, али се у пракси то не примјењује, па ни запошљавање у институцијама и јавним предузећима. Ми смо у ситуацији да људе који се налазе у власти у ХНК буквално молимо да запосле Србе. Управо сада пишем писмо премијеру ХНК да запосли у МУП један број Срба разних занимања", каже Голо.

Наглашава да ће се трудити да натјерају Скупштину ХНК да усагласи Устав ХНК са Уставом ФБиХ, те да ко год буде изабран из ХНК из реда српског народа, Координација Срба из Мостара ће вршити стални притисак на те представнике да заступају народ који представљају, а не странке из којих долазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана