Izborna kampanja ne remeti pripremu budžeta: Brojke na papiru krajem oktobra

Vedrana Kulaga
Izborna kampanja ne remeti pripremu budžeta: Brojke na papiru krajem oktobra

Banjaluka - Republika Srpska je finansijski stabilna, a prva verzija budžeta za narednu godinu trebalo bi da se nađe na stolu do kraja oktobra, pokazala je najnovija analiza koju je uradilo Ministarstvo finansija RS.

Pomoćnica ministra finansija za trezor Slavica Milikić potvrdila je za “Glas Srpske” da su pripremili izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za osam mjeseci ove godine te da je iz analiziranih podataka vidljivo da nema problema, iako je izostala tranša Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te povećana izdvajanja za određene kategorije stanovništva.

- Od januara do avgusta naplaćeno je 1,818 milijardi maraka, što je u skladu sa operativnim planom prikupljanja prihoda. Iako je manje za 1,1 odsto od godišnjeg plana, treba imati u vidu da u praksi posljednji kvartal nosi najviše prihoda - kazala je Milikićeva.

Poreski prihodi su, kaže, na nivou operativnih prihoda i za isti period iznose 1,689 milijardi KM, što je 0,6 odsto manje na godišnjem nivou. Mikićeva je kazala da su direktni porezi, porez na dohodak i porez na dobit iznad okvira.

- Republika Srpska nema problema sa isplatama penzija, plata, grantova, svih izdvajanja, a za iduću godinu najavljeno je i novo usklađivanje koeficijenata za prosvjetu i povećanje plata, te je moguće u dogovoru sa Fondom PIO i povećanje penzija - naglasila je Milikićeva.

Iako se priprema novog plana prihoda i rashoda poklapa sa izbornom kampanjom, u Vladi ističu da se to neće odraziti na dinamiku koju treba da prate kada je riječ o kreiranju ključnih dokumenata Republike za 2019. godinu.

- Ministarstvo finansija poštovaće sve rokove koji se odnose na budžetski kalendar. Prva verzija budžeta trebalo bi da bude spremna već krajem oktobra, a kada bude formirana Vlada, novi mandatar će sa svojim kabinetom kreirati ključne politike koje će karakterisati period koji slijedi - rekla je Milikićeva.

U Vladi RS uvjeravaju da nema zastoja niti drugih problema u realizaciji projekata, jer je izostala tranša MMF-a, a nova analiza je pokazala, dodaju, da je Srpska konsolidovala javne finansije i uspjela da poveća penzije, davanja boračkim i socijalnim kategorijama, uz ranije uvedenu naknadu za nezaposlene porodilje.

Milikićeva je podsjetila i da su predstavnici MMF-a prije nekoliko dana bili u Ministarstvu finansija da bi se informisali o izvršenju budžeta za ovu godinu i planovima na pripremi budžeta. U Banjaluku bi trebalo da ponovo dođu krajem oktobra.

- Sasvim je sigurno da očekuju da o budućem aranžmanu odlučuje Vlada u novom mandatu. Sa aspekta stručnih službi u Ministarstvu finansija RS obavljamo svoje redovne aktivnosti, koje su zakonska obaveza - kazala je Milikićeva.

Analiza resora finansija je pokazala da se kao dobra ideja pokazalo uvođenje Fonda PIO u trezorskim sistem, a cilj je i da tim putem idu i zdravstvene ustanove u Srpskoj.

- Pitanje uvođenja zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja značajno je sa aspekta uspostavljanja potpune kontrole utroška sredstava, ali je kao i za svaki reformski proces potrebna saglasnost svih uključenih. Ova reformska mjera nije naišla na očekivanu podršku lokalnih zajednica, ali je potrebno pohvaliti nekoliko lokalnih zajednica koje su ušle u sistem - zaključila je Milikićeva.

Ovogodišnji budžet, u iznosu od 3,3 milijarde KM, Srpska je dobila krajem decembra prošle godine na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Pomoć penzionerima

Isplata jednokratne pomoći za 260.000 penzionera u Srpskoj počela je  danas, a za te namjene u budžetu je obezbijeđeno 17,7 miliona maraka.

Penzionerima sa najmanjim mjesečnim primanjima, kojih je 116.000, biće isplaćeno po 100 KM, a po 50 maraka dobiće 94.000 penzionera, dok će onima sa primanjima iznad 850 KM biti isplaćeno dodatnih 30 KM. Takvih je 50.000.

- Penzije u Srpskoj ne kasne, jer imaju prioritet u isplati i nema nikakvih neizvjesnosti, jer se oko 80 odsto sredstava za penzije povlači iz doprinosa, a ostatak iz budžeta RS, što su dobri rezultati imajući u vidu poređenje sa zemljama regiona - rekla je Slavica Milikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana