Izbori donose krnju vlast i korupciju

Vedrana Kulaga
Izbori donose krnju vlast i korupciju

Banjaluka - Politička kriza koja je okovala BiH prijeti da potpuno zaustavi razgovore o izmjeni Izbornog zakona, što za posljedicu može da ima političku korupciju i nemogućnost formiranja svih organa vlasti nakon opštih izbora koji bi trebalo da budu održani u oktobru 2018. godine.

Izborni proces i zakonodavstvo u BiH su puni manjkavosti i zaostaju za zemljama regiona. U posljednje vrijeme bilo je mnogo prijedloga za izmjene izbornog zakonodavstva koji se uglavnom odnose na tehničke stvari, dok za krupnije zahvate i uklanjanje suštinskih problema nema saglasnosti i političke volje. Radna grupa zadužena za kreiranje izmjena izbornog zakonodavstva mjesecima ne uspijeva ni da se sastane, a čine je upravo predstavnici parlamentarnih političkih partija na nivou BiH. Za to vrijeme sve češće stižu upozorenja da bude ubrzan proces izmjena izbornog zakonodavstva s obzirom na to da se bliže izbori.

Predsjedavajući Centralne izborne komisije (CIK) BiH i radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Branko Petrić juče nije odgovarao na telefonske pozive. Član radne grupe Lazar Prodanović iz SNSD-a potvrdio je da još nije poznato kada će se njeni članovi naći za istim stolom.

- Dostavljena nam je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa apelacijom koju je ranije podnio Božo Ljubić i koju radna grupa treba da razmatra. Stigli su i određeni prijedlozi CIK-a koji se tiču modernizacije izbornog procesa i jasnijih pravila. Nisam optimista da ćemo nešto značajnije uraditi ako ne dođe do preokreta u djelovanju svih aktera ove priče - rekao je Prodanović.

Naglašava da u BiH dolazi vrijeme kada će se sve karte morati otvoriti.

- Moraće se dati odgovor na pitanje da li BiH želi da bude u zamrznutom statusu ili da napreduje. Izostankom poboljšanja izbornog procesa BiH ide u pravcu promocije političke korupcije. Vrijeme sve brže prolazi i izbori su gotovo pred vratima. Posljednji rok za stupanje na snagu novih zakonskih rješenja je april. Izmjene Izbornog zakona ne bi trebalo donositi u godini u kojoj se održavaju izbori, tako da bi najbolje bilo da to bude do 31. decembra, ali to sada malo ko može obećati - rekao je Prodanović.

Jasan odgovor na pitanje da li će biti postignut dogovor o izmjeni izbornog zakonodavstva nije mogao dati ni poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul.

- Nadam se da hoće, jer bez izmjena zakona teško da mogu do kraja biti sprovedeni izbori - rekao je Kožul i podsjetio da je prijedlog hrvatskog bloka za izmjene zakona prošao u Domu naroda, ali da će biti teže u Predstavničkom domu.

Predstavnici SDA u Parlamentu BiH Šefik Džaferović, Amir Fazlić i Halid Genjac nisu odgovarali na pozive. Na izmjenama zakona insistiraće i PDP, čiji predsjednik Branislav Borenović kaže da će od toga umnogome zavisiti da li će izbori u oktobru 2018. biti fer i pošteni.

- Bez fer i poštenih izbora ovo društvo će ići samo nazad i doći u ozbiljan problem sa kojim se već suočava duži niz godina - rekao je Borenović i dodao da bi najbolje bilo da Izborni zakon BiH bude mijenjan u ovoj godini.

Pred BiH su dva važna pitanja koja čekaju epilog - sprovođenje odluke u predmetu "Sejdić i Finci" i donošenje rješenja za popunjavanje Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Tu je i čitav niz prijedloga za podizanje tehničkog kvaliteta izbornog procesa.

"Pod lupom"

Koordinatorka za odnose s javnošću koalicije "Pod lupom" Jovana Kljajić naglasila je da održavanje izbora 2018. godine nije pod znakom pitanja, ali da će ako ostane ovakva situacija biti onemogućeno formiranje vlasti.

- To će ostaviti ogromne posljedice na situaciju u BiH. Političari moraju što prije iznaći rješenja koja će omogućiti neometano uspostavljanje vlasti nakon izbora 2018. godine. Obaveza političkih subjekata je da nađu kompromis i ne dovedu u pitanje formiranje vlasti i ovim putem ih pozivamo da pokažu odgovornost - rekla je Kljajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana