Избори доносе крњу власт и корупцију

Ведрана Кулага
Избори доносе крњу власт и корупцију

Бањалука - Политичка криза која је оковала БиХ пријети да потпуно заустави разговоре о измјени Изборног закона, што за посљедицу може да има политичку корупцију и немогућност формирања свих органа власти након општих избора који би требало да буду одржани у октобру 2018. године.

Изборни процес и законодавство у БиХ су пуни мањкавости и заостају за земљама региона. У посљедње вријеме било је много приједлога за измјене изборног законодавства који се углавном односе на техничке ствари, док за крупније захвате и уклањање суштинских проблема нема сагласности и политичке воље. Радна група задужена за креирање измјена изборног законодавства мјесецима не успијева ни да се састане, а чине је управо представници парламентарних политичких партија на нивоу БиХ. За то вријеме све чешће стижу упозорења да буде убрзан процес измјена изборног законодавства с обзиром на то да се ближе избори.

Предсједавајући Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ и радне групе за измјене изборног законодавства Бранко Петрић јуче није одговарао на телефонске позиве. Члан радне групе Лазар Продановић из СНСД-а потврдио је да још није познато када ће се њени чланови наћи за истим столом.

- Достављена нам је одлука Уставног суда БиХ у вези са апелацијом коју је раније поднио Божо Љубић и коју радна група треба да разматра. Стигли су и одређени приједлози ЦИК-а који се тичу модернизације изборног процеса и јаснијих правила. Нисам оптимиста да ћемо нешто значајније урадити ако не дође до преокрета у дјеловању свих актера ове приче - рекао је Продановић.

Наглашава да у БиХ долази вријеме када ће се све карте морати отворити.

- Мораће се дати одговор на питање да ли БиХ жели да буде у замрзнутом статусу или да напредује. Изостанком побољшања изборног процеса БиХ иде у правцу промоције политичке корупције. Вријеме све брже пролази и избори су готово пред вратима. Посљедњи рок за ступање на снагу нових законских рјешења је април. Измјене Изборног закона не би требало доносити у години у којој се одржавају избори, тако да би најбоље било да то буде до 31. децембра, али то сада мало ко може обећати - рекао је Продановић.

Јасан одговор на питање да ли ће бити постигнут договор о измјени изборног законодавства није могао дати ни посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Предраг Кожул.

- Надам се да хоће, јер без измјена закона тешко да могу до краја бити спроведени избори - рекао је Кожул и подсјетио да је приједлог хрватског блока за измјене закона прошао у Дому народа, али да ће бити теже у Представничком дому.

Представници СДА у Парламенту БиХ Шефик Џаферовић, Амир Фазлић и Халид Гењац нису одговарали на позиве. На измјенама закона инсистираће и ПДП, чији предсједник Бранислав Бореновић каже да ће од тога умногоме зависити да ли ће избори у октобру 2018. бити фер и поштени.

- Без фер и поштених избора ово друштво ће ићи само назад и доћи у озбиљан проблем са којим се већ суочава дужи низ година - рекао је Бореновић и додао да би најбоље било да Изборни закон БиХ буде мијењан у овој години.

Пред БиХ су два важна питања која чекају епилог - спровођење одлуке у предмету "Сејдић и Финци" и доношење рјешења за попуњавање Клуба Срба у Дому народа Парламента ФБиХ. Ту је и читав низ приједлога за подизање техничког квалитета изборног процеса.

"Под лупом"

Координаторка за односе с јавношћу коалиције "Под лупом" Јована Кљајић нагласила је да одржавање избора 2018. године није под знаком питања, али да ће ако остане оваква ситуација бити онемогућено формирање власти.

- То ће оставити огромне посљедице на ситуацију у БиХ. Политичари морају што прије изнаћи рјешења која ће омогућити неометано успостављање власти након избора 2018. године. Обавеза политичких субјеката је да нађу компромис и не доведу у питање формирање власти и овим путем их позивамо да покажу одговорност - рекла је Кљајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана