Избор потпредсједника парламента на наредној сједници

Срна
Избор потпредсједника парламента на наредној сједници

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске није синоћ изабрала потпредсједнике парламента, што би требало да буде учињено на првој наредној сједници скупштине.

Није прихваћен приједлог Клуба посланика СДС-СРС Српске да Ненад Стевандић буде изабран за потпредсједника парламента, као ни приједлог коалиције "Домовина" да ове функцију обављају Сенад Братић из реда бошњачког народа и Ивана Ловрић из реда хрватског народа.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најавио је да би потпредсједници парламента Српске требало да буду изабрани на првој наредној сједници скупштине.

Народна скупштина Републике Српске прихватила је синож одлуку о избору четири потпредсједника парламента Републике Српске у скупштинском сазиву 2014-2018. године.

Образлажући приједлог ове одлуке, Чубриловић рекао је да је избор четири потпредсједника Народне скупштине Републике Српске потребан да би била задовољена конститутивност народа и највећа опозициона странка у Српској.

Парламент Српске подржао је и иницијатву за избор делегата из Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

"Задужују се политичке странке или посланици Народне скупштине Српске да до четвртка, 4. децембра, до 15.00 часова предложе једног или више кандидата за листе за избор српских делегата у Дом народа парламента БиХ", рекао је Чубриловић.

Подржана је и иницијатива за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.

"Задужују се политичке странке заступљене у Колегијуму посланика одговарајућих конститутивних народа или сваки члан једног од клубова посланика да до четвртка, 4. децембра, до 15.00 часова предложе једног или више кандидата за листе за избор делегата у Вијећу народа Републике српске", рекао је Чубриловић.

Он је најавио да ће данас у 10.00 часова народни посланици православне вјероисповијести положити заклетву у храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Предсједник парламента Српске закључио је рад конститутивне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана