Избор делегата тек на љето

Жељка Домазет
Избор делегата тек на љето

Сарајево - БиХ је 2018. годину завршила без ријешеног питања Изборног закона, што додатно компликује формирање извршне и законодавне власти у ФБиХ, а све то даље се одражава на формирање заједничких органа.

Прогнозе за промјену такве ситуације нису оптимистичне.

Централна изборна комисија БиХ задњег дана прошле године овјерила је кандидатске листе за избор делегата из Скупштине Тузланског кантона и Скупштине Зеничко-добојског кантона у Дом народа Парламента ФБиХ, док се одлука осталих осам кантона још чека. Без тога је немогуће ући у овјеру кандидата и попуну Дома народа.

С друге стране, Уставни суд БиХ примио је захтјев за оцјену уставности одлуке о расподјели мандата у Дому народа Парламента ФБиХ, коју је донијела Централна изборна комисија по попису из 2013. године.

Захтјев за оцјену уставности поднијело је 27 посланика СДА у Представничком дому Парламента ФБиХ. Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, поручује да формирања власти до одлуке Уставног суда неће бити.

Према упутству ЦИК-а, Дом народа би требало да буде попуњен поштујући принцип 1-1-1 који подразумијева да најмање један Бошњак, један Србин и један Хрват из сваког кантона, ако буду изабрани, буду делегирани и у Дом народа. Оно што је за СДА и остале сарајевске странке спорно је попис из 2013. године, због чега су у апелацији тражили и привремену мјеру забране попуне дома до одлуке Уставног суда.

Из ЦИК-а су раније потврдили да нове одлуке, барем када су они у питању, неће бити све и да Уставни суд БиХ стави ван снаге њихову раније усвојену одлуку о расподјели мандата према попису из 2013. године. Због оваквог става Демократска фронта је Тужилаштву БиХ поднијела кривичну пријаву против чланова ЦИК-а.

Каква ће бити одлука Уставног суда тешко је претпоставити.

Генерални секретар СДА Халид Гењац сматра да се БиХ налази пред замршеним политичким статусом јер је отворен велики број питања. Он каже да се у наредних пола године не очекује рјешавање питања избора делегата у Дом народа ФБиХ, од чега зависи и избор делегата у Дом народа БиХ.

- Није ријешено питање избора делегата у федерални Дом народа, па самим тим ни брзо и ефикасно успостављање извршне и законодавне власти у ФБиХ и БиХ. У 2019. улазимо са великом неизвјесношћу и бројним изазовима. Различити политички субјекти упутство ЦИК-а БиХ тумаче на различите начине. Најављују се и свјесне опструкције у избору делегата, а имамо и апелације према Уставном суду. То питање такође ће плијенити значајну пажњу, али и довести до политичких сучељавања - напомиње Гењац.

Лицемјерје

Иако у ХДЗ-у нису најсрећнији због одлуке ЦИК-а везано за формулу 1-1-1, донесено упутство о расподјели мандата прихватају.

- Протеклих дванаест мјесеци, а посебно предизборни и постизборни период, обиљежило је лицемјерје у политичком животу БиХ - сматра посланик ХДЗ-а БиХ у  Парламенту БиХ Предраг Кожул.

Казао је да је БиХ суочена са блокадама одређених институција и феноменом неспровођења пресуда Уставног суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана