Избор Говедарице унио разочарање у дио СДС-а

Жељка Домазет, Милијана Латиновић
Избор Говедарице унио разочарање у дио СДС-а

Бањалука - Велики дио чланства СДС-а остао је разочаран развојем ситуације на сједници Главног одбора странке и одлуком да лидер СДС-а Вукота Говедарица буде номинован као кандидат Савеза за промјене за предсједника РС.

Иако је Говедарица уочи сједнице важио за фаворита, у дијелу странке тињала је нада да би избор ипак могао пасти на функцију члана Предсједништва БиХ и да кандидат за њу буде Мирко Шаровић, који је вишеструко популарнији у јавности, искуснији и јачи политичар од Говедарице.

- На сједници Главног одбора све је било изрежирано да буде кандидован Говедарица, иако су у опцији били и Шаровић и Мићо Мићић. Када је донесена одлука да ће СДС изабрати позицију предсједника РС, Шаровић је и дефинитивно одустао и није се превише трудио да буде кандидат, иако се видјело да није равнодушан. У трци су остали Говедарица и Мићић, а како је предсједник странке имао предност да се о њему прво гласа, добио је 67 гласова и није ни гласано о Мићићу - казао је саговорник "Гласа Српске" који је присуствовао сједници Главног одбора СДС-а.

Он истиче да је на сједници разговарано о резервним положајима за Шаровића и Мићића и прије састанка са коалиционим партнерима из Савеза за промјене.

- Речено је да уколико Савез за промјене побиједи на изборима, позицију предсједавајућег Савјета министара БиХ треба да добије Шаровић, а Мићић је помињан у контексту рјешења за премијера РС. Питање је како доћи до побједе јер је СДС избором кључног кандидата од икакве шансе дошао у позицију без икакве шансе за побједу. Да је којим случајем Милорад Додик бирао кога ће СДС кандидовати за предсједника РС, изабрао би Говедарицу - рекао је наш саговорник.

Потпредсједник СДС-а за сарајевско-романијску регију Милован Бјелица тврди да је избор кандидата протекао у демократској атмосфери.

- Ми смо предложили Шаровића за Предсједништво, али о томе није ни гласано јер смо се опредијелили за позицију предсједника. Они који нису гласали за Говедарицу углавном су сматрали да је боља опција Мићић - каже Бјелица.

Члан Главног одбора СДС-а Драган Мектић подржава номинацију Говедарице, наводећи да народу треба понудити младе и некомпромитоване људе.

- Вјерујем да ће сви они који сматрају да се треба борити са криминалом и корупцијом и зауставити одлазак младих гласати за младе и нове људе - сматра Мектић.

Говедарица је рекао да осјећа велику одговорност пред сваким човјеком у РС који жели да живи слободно.

- Учинићемо све да побиједимо на изборима. СДС је показао демократску климу када је ријеч о високим функционерима странке Мићићу и Шаровићу, који су били у оптицају да буду кандидати, за разлику од неких партија које су аутократске. Мој приоритет биће борба против криминала и институционалне корупције која је у Српској узела маха - истакао је Говедарица и потврдио да ће почасни предсједник ПДП-а и актуелни члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић бити кандидат Савеза за промјене за нови мандат.

Више регионалних одбора СДС-а није номиновало Говедарицу за кандидата за једну од најважнијих функција и опредијелили су се за Шаровића и Мићића.

Партнери

Вукота Говедарица је најавио да ће ове седмице почети разговори СДС-а и партнера у оквиру Савеза за промјене.

- Позваћу почетком седмице лидере коалиционих партнера - Драгана Чавића, Бранислава Бореновића, Горана Ђорђића и Миланка Михајлицу да обавимо прелиминарне разговоре и да финализујемо договор у оквиру Савеза за промјене - рекао је Говедарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана