Izbjegličke kolone viza i za ekstremiste

Željka Domazet
Izbjegličke kolone viza i za ekstremiste

Sarajevo - Predstavnici institucija BiH i međunarodnih organizacija upozoravaju da postoji realna opasnost da se među izbjeglicama iz Sirije, koje bi poslije Srbije na putu ka razvijenim zemljama EU mogle da iskoriste i BiH, nađu i ekstremisti koji mogu da ugroze bezbjednost.

Načelnik Sektora za operativnu podršku u Službi za poslove sa strancima Rade Kovač rekao je "Glasu Srpske" da će sve bezbjednosno interesantne osobe koje ulaze u BiH biti stavljene pod lupu.

- Sve te osobe će biti fotografisane i stavljene pod provjeru. Postoji realna opasnost da i oni koji su bili na ratištu u Siriji na strani radikalnih grupa mogu iskoristiti priliku da se vrate u BiH i druge zemlje iz kojih su otišli. Realno je očekivati da se u kolone izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja ubace takozvani spavači koji žele da uđu u svoju zemlju i odatle prave mrežu. To je ogroman bezbjednosni izazov i oni predstavljaju opasnost ne samo za BiH, nego za cijeli region i EU - rekao je Kovač navodeći da izazovi koje nosi očekivani talas izbjeglica moraju biti uzeti kao prioritet u radu svih bezbjednosnih agencija u BiH.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Džonatan Mur razgovarao je juče o ovom problemu sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem. Mur je "Glasu Srpske" kazao da su razmotrili stepen spremnosti BiH da se suoči sa mogućim talasom izbjeglica koje bi mogle da svoj put prema EU potraže preko BiH.

- Osim institucija BiH, ovim problemom moraju da se pozabave i međunarodne organizacije i institucije. To je veliki izazov za sve nas u međunarodnoj zajednici. BiH se odavno susreće sa problemom trgovine ljudima, a postoji rizik da taj problem bude veći zbog izbjeglica. Domaće institucije imaju ograničene resurse i zbog toga je ovaj izazov za njih veći - istakao je Mur.

Na pitanje da li postoji opasnost da se među izbjeglicama nađu i oni koji su otišli da ratuju u Siriji, Mur je rekao da je to pitanje u nadležnosti domaćih institucija.

- To je nadležnost Granične policije i drugih službi i agencija. Mislim da oni dosta efikasno prate sva ta pitanja - rekao je Mur.

Mektić juče nije odgovarao na naše pozive, a prošle sedmice je najavio da će Savjetu ministara BiH uputiti dokument sa prijedlogom mjera koje BiH treba da preduzme kako bi spremno dočekala migrante koji bi iz Srbije mogli da se okrenu prema BiH.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković ističe da postoji realna opasnost da se u talasu izbjeglica pojave i oni koji su iz BiH otišli na strana ratišta, a da je veliki izazov i prihvat izbjeglica.

- BiH nije spremna ni za jedno ni za drugo. Mada se BiH za sada ne nalazi na trasi kretanja izbjeglica iz Sirije, postoji realna opasnost da postane koridor ka EU. Ako bi krenuli preko BiH, postoji realna opasnost da zbog represivnih mjera u Hrvatskoj ostanu ovdje i tada ćemo vidjeti da li smo spremni da prihvatimo toliki broj izbjeglica. Mislim da nismo spremni jer mi nemamo ni smještajne ni finansijske kapacitete da im pružimo utočište. Što se tiče opasnosti od radikalnih grupa, bezbjednosne i pravosudne institucije moraju imati spreman odgovor na taj izazov - rekao je Novaković izrazivši nadu da će Tužilaštvo BiH raditi po zakonu koji odlazak na strana ratišta tretira kao krivično djelo.

Mađarska nije dozvolila izbjeglicama da se ukrcaju u vozove za EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dodik u Sankt Peterburgu
Dodik u Sankt Peterburgu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana