Iza kulisa sklopljeni poslovi vrijedni 353 miliona

Vedrana Kulaga
Iza kulisa sklopljeni poslovi vrijedni 353 miliona

Banjaluka - Vrijednost ugovora u oblasti javnih nabavki premašila je lani tri milijarde maraka, a znatno su “otežali” i ugovori koji su sklopljeni “u četiri oka”, pokazuju najnoviji podaci Agencije za javne nabavke BiH.

BiH, naime, prema raznim istraživanjima zauzima nezavidnu poziciju kada je u pitanju transparentnost nabavki i generalno stanje u toj oblasti.

Iz nacrta izvještaja o dodijeljenim ugovorima u 2018. godini vidljivo je da je zaključen 185.581 ugovor, čija vrijednost premašuje tri milijarde KM, što je za gotovo milijardu više nego što je zabilježeno godinu ranije.

Od ukupnog broja prošlogodišnjih ugovora putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, koji generalno važi za najnetransparentniji i kojem se može pristupiti samo u hitnim i izuzetnim slučajevima, zaključen je 2.191 ugovor, čija je vrijednost 353,25 miliona maraka bez PDV-a, što je, takođe, daleko iznad vrijednosti koja je evidentirana u 2017. godini.

- U 2017. godini zaključena su 1.732 takva ugovora, koji su težili 203,33 miliona KM bez PDV-a - kazali su u Agenciji, uz napomenu da podaci za 2018. godinu još nisu finalizovani.

Vršilac dužnosti direktora Agencije Đenan Salčin istakao je za “Glas Srpske” da jedan sektor cijele godine prati postupke javnih nabavki, od obavještenja o nabavci, dodjele ugovora, poništenja postupaka i drugih segmenata.

- Kao rezultat praćenja postupaka javnih nabavki Agencija je krenula sa pokretanjem prekršajnih prijava, te su krajem prošle godine prekršajno procesuirana četiri slučaja, a jedan predmet je proslijeđen tužilaštvu zbog indicija da se radi o krivičnom djelu - istakao je Salčin.

On je podvukao da je praćenjem postupaka nabavki u proteklim godinama uočen veliki broj nepravilnosti, posebno kod planiranja i realizacije ugovora. Neke od grešaka koje se ponavljaju su kašnjenja u planiranju zbog neblagovremeno usvojenih budžeta, česte izmjene planova nabavki zbog manjkavosti u planiranju, te česta primjena netransparentnih postupaka - pregovarački postupak bez objave ili direktni sporazum kroz “cijepanje” predmeta nabavke.

Kod realizacije ugovora ugovorni organi na svojim internet stranicama uglavnom objavljuju ugovore, ali neažurno, bilo je i slučajeva da ugovori nisu objavljeni. Uočavana je i loša tenderska dokumentacija, kratki rokovi za prijem ponuda i tako dalje.

- Cilj je podići svijest o važnosti transparentnosti. Svaka transparentna nabavka smanjuje korupciju - zaključio je Salčin. 

Iz dijela nevladinog sektora koji prati te postupke ističu već godinama da je BiH u vrhu liste zemalja po netransparentnosti u postupcima javnih nabavki i da stotine miliona maraka iz tih poslova na sumnjiv način završavaju u privatnim džepovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana