Iz Džaferovića progovara njegova ratna prošlost

Srna
Iz Džaferovića progovara njegova ratna prošlost

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da stavovi zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića potvrđuju opasnu spregu između vrha SDA i političkih odluka Ustavnog suda BiH u kojem glavnu riječ vode dvoje visokih funkcionera SDA i troje stranih sudija koji u toj instituciji provode politiku te bošnjačke stranke.

"Iz Džaferovića progovara njegova ratna prošlost, zbog koje smo i tražili njegovu smjenu. On iznosi ratne ciljeve SDA, čiji funkcioneri očigledno nikada nisu odustali od namjere da ukinu entitete i uspostave unitarnu zemlju pod bošnjačkom dominacijom", rekao je Košarac Srni komentarišući izjavu Džaferovića o jedinstvenim stavovima svih srpskih političkih partija o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Džaferović je juče izjavio da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH dovodi u pitanje Dejtonski sporazum, a time, kako je naveo, i postojanje dva entiteta.

Osvrćući se na ovu izjavu, Košarac je pozvao Džaferovića da prestane da vrijeđa najdublja osjećanja i inteligenciju ogromne većine građana Republike Srpske i političkih predstavnika srpskog naroda.

"Srpskom narodu i njegovim političkim predstavnicima jasno je da je odluka Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na status 9. januara, direktan i otvoren politički napad na postojanje Republike Srpske, koja predstavlja političku volju srpskog naroda i njegovih predstavnika izraženu prije tragičnih ratnih sukoba u BiH i davno prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma", istakao je Košarac.

On je podsjetio da su 9. januara 1992. godine udareni temelji državnosti Republike Srpske i da je tu državnost Republika Srpska unijela u Dejtonski sporazum.

"Republika Srpska imala je državnost prije nelegalnog i nelegitimnog referenduma o samostalnosti BiH, koji je proveden 1. marta 1992. godine. Zato je 9. januar, koji se slavi i koji će se slaviti kao Dan Republike Srpske, trn u oku bošnjačkih političara, koji smatraju da će ukidanjem tog praznika poništiti Republiku Srpsku i njenu državnost. To je suština političke odluke većine sudija u Ustavnom sudu BiH i to je nešto na šta srpski narod i njegovi politički predstavnici nikad neće pristati", poručio je Košarac.

On je izrazio pesimizam u pogledu mogućnosti da parlament BiH ispuni zahtjev predstavnika političkih partija iz Republike Srpske o usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija i odluka koje se neće moći donositi preglasavanjem sudija iz dva od tri konstitutivna naroda u BiH.

"Džaferović je rekao da SDA na to neće pristati, što se moglo i očekivati. Ne vjerujem da će se drugačije ponašati ostale bošnjačke partije, koje Ustavni sud BiH, kao i druge pravosudne institucije u Sarajevu, smatraju sredstvima za ostvarenje svojih političkih ciljeva. Vrijeme je da im, najkasnije za četiri mjeseca, pokažemo da su politički ciljevi Srba različiti od njihovih i da bez predstavnika srpskog naroda institucije BiH ne mogu postojati, niti funkcionisati", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana