Из Џаферовића проговара његова ратна прошлост

Срна
Из Џаферовића проговара његова ратна прошлост

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац упозорио је да ставови замјеника предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића потврђују опасну спрегу између врха СДА и политичких одлука Уставног суда БиХ у којем главну ријеч воде двоје високих функционера СДА и троје страних судија који у тој институцији проводе политику те бошњачке странке.

"Из Џаферовића проговара његова ратна прошлост, због које смо и тражили његову смјену. Он износи ратне циљеве СДА, чији функционери очигледно никада нису одустали од намјере да укину ентитете и успоставе унитарну земљу под бошњачком доминацијом", рекао је Кошарац Срни коментаришући изјаву Џаферовића о јединственим ставовима свих српских политичких партија о одлуци Уставног суда БиХ у вези са статусом 9. јануара, Дана Републике Српске.

Џаферовић је јуче изјавио да непоштовање одлука Уставног суда БиХ доводи у питање Дејтонски споразум, а тиме, како је навео, и постојање два ентитета.

Осврћући се на ову изјаву, Кошарац је позвао Џаферовића да престане да вријеђа најдубља осјећања и интелигенцију огромне већине грађана Републике Српске и политичких представника српског народа.

"Српском народу и његовим политичким представницима јасно је да је одлука Уставног суда БиХ, која се односи на статус 9. јануара, директан и отворен политички напад на постојање Републике Српске, која представља политичку вољу српског народа и његових представника изражену прије трагичних ратних сукоба у БиХ и давно прије потписивања Дејтонског споразума", истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да су 9. јануара 1992. године ударени темељи државности Републике Српске и да је ту државност Република Српска унијела у Дејтонски споразум.

"Република Српска имала је државност прије нелегалног и нелегитимног референдума о самосталности БиХ, који је проведен 1. марта 1992. године. Зато је 9. јануар, који се слави и који ће се славити као Дан Републике Српске, трн у оку бошњачких политичара, који сматрају да ће укидањем тог празника поништити Републику Српску и њену државност. То је суштина политичке одлуке већине судија у Уставном суду БиХ и то је нешто на шта српски народ и његови политички представници никад неће пристати", поручио је Кошарац.

Он је изразио песимизам у погледу могућности да парламент БиХ испуни захтјев представника политичких партија из Републике Српске о усвајању Закона о Уставном суду БиХ без страних судија и одлука које се неће моћи доносити прегласавањем судија из два од три конститутивна народа у БиХ.

"Џаферовић је рекао да СДА на то неће пристати, што се могло и очекивати. Не вјерујем да ће се другачије понашати остале бошњачке партије, које Уставни суд БиХ, као и друге правосудне институције у Сарајеву, сматрају средствима за остварење својих политичких циљева. Вријеме је да им, најкасније за четири мјесеца, покажемо да су политички циљеви Срба различити од њихових и да без представника српског народа институције БиХ не могу постојати, нити функционисати", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана