Из Босанског Петровца, поручено “не” смјештају миграната у Медено Поље

РТРС
Из Босанског Петровца, поручено “не” смјештају миграната у Медено Поље

И јуче из Босанског Петровца, поручено је “НЕ” смјештају миграната у Медено Поље. Начелник ове општине предлаже алтернативно рјешење за смјештај избјеглица. О свему, данас је разговарао са шефом делегације Европске уније у БиХ и представником Министарства безбједности.

И данас се од српских повратника из Босанског Петровца чуло “ако дођу мигранти у Медено Поље, ми поново одлазимо”. 

“Ми можемо напустити ово, а онда ће напустити и ови Бошњаци”, рекао је Срето Кецман из Босанског Петровца.

“Не знам како ће бити. Ово је велики проблем”, додао је Предраг Будимир.

Руководство Босанског Петровца нуди алтернативно рјешење за привремени смјештај миграната.

Локација у селу Липа, удаљена од Босанског Петровца око 25 километара, приједлог је руководства општине да буде мјесто за смјештај миграната.

Мигранти и нова локација, била је тема разговора са шефом Делегације Европске уније у БиХ и представницима Министарства безбједности који су присуствовали састанку. 

“Што се нас тиче као Европске унија, на располагању смо да подржимо било коју опцију која је изводљива у смислу неких инфратсруктурних критерија, али наравно да она и политички буде прихватљиво рјешење”, истакао је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Ненасељена локација која се налази на половини пута између Бихаћа и Петровца за Хујића је једино прихватљиво рјешење. 

Приватно земљиште у Меденом Пољу било је тема и јуче одржаног локалног парламента, који је на основу донесених закључака, начелнику Петровца дао одријешене руке да се бори против смјештаја миграната на ту локацију само шест километара од општине. Поједини одборници имали су и своје тезе. 

“Ја претпостављам, не знам чије су то доле штале, али претпостављам да се овдје ради о некаквој финансијској користи. Према томе овдје треба тражити разлог зашто је Медено Поље дошло у оптицај и ушло у игру”, изјавио је одборник у СО Босански Петровац Душан Дошен.

Разлог је “случајност”, каже власник фарме у Меденом Пољу, који је такође “сасвим случајно” власник, обје, понуђене локације за смјештај миграната у Унско-санском кантону, хотела Седра и фарме Медено Поље. Халил Бајрамовић каже, из хуманих разлога уз одређену финасијску накнаду, понудио је локације на кориштење мигрантима.

“Сасвим је случајно да сам ја власник обје локације и то је једно добро рјешење за мигранте, јер сви причамо како то треба рјешити а нико ништа не подузима”, каже власник хотела Седра и фарме у Меденом Пољу Халил Бајрамовић.

Једно је сигурно, усељавање миграната у хотел Седра данас је почело а судбина локација у Босанском Петровцу, још је неизвјесна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана