Ivanićeva želja Predsjedništvo, Bošnjaci ga neće ponovo podržati

Vedrana Kulaga
Ivanićeva želja Predsjedništvo, Bošnjaci ga neće ponovo podržati

Banjaluka - Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić objelodanio je da želi u trku za još jedan mandat za člana Predsjedništva BiH iz RS, ali to zavisi od odluke SDS-a koji ima pravo prvog izbora u Savezu za promjene, a ukoliko mu se želje ostvare, neće moći da računa na glasove Bošnjaka u Srpskoj koji ga optužuju da ih je iznevjerio.

Ivanić kaže da i na predstojećim izborima preferira funkciju na kojoj je bio do sada, ali da čeka odluku SDS-a.

- Moj rad u Sarajevu pokazao je da sam dovoljno tvrd u kriznim situacijama, ali i dovoljno otvoren da kriza ne dovede do konflikta i sukoba, kojih je u Sarajevu mnogo, a ubuduće će dominantan biti sukob Bošnjaka i Hrvata. Srbi treba da pokažu spremnost da budu konstruktivni, ali ne bi trebalo da stanu ni na čiju stranu i RS treba izdvojiti iz krize do koje može doći usljed konflikta Bošnjaka i Hrvata - rekao je Ivanić.

SDS kao najjača partija u Savezu za promjene ima pravo prvog izbora funkcije za koju će predložiti kandidata. U ovoj stranci ne žele da otkrivaju da li će se na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za sutra odlučiti za poziciju predsjednika RS ili srpskog člana Predsjedništva BiH, ali ni kakav će biti personalni izbor između dva glavna favorita - lidera stranke Vukote Govedarice i visokog funkcionera Mirka Šarovića.

Govedarica je, kao i Ivanić, predočio ličnu želju, a ona je da bi radije bio predsjednik RS. Šarović nije govorio ni o željama, kazavši da je to unutrašnje pitanje SDS-a.

- Ne vodim bilo kakvu kampanju u vezi s tim i mislim da je nepotrebna i sa moje i od strane bilo koga drugog. Neću reći bilo koji detalj i to ostaje za nas u SDS-u. Obje pozicije su vrlo važne i suština je koje ličnosti mogu da podnesu najveći teret, a posebno da u izbornoj kampanji doprinesu dobrom rezultatu. Nije pitanje za šta ćemo se opredijeliti, nego da li Savez za promjene ima kandidata koji može parirati kandidatima konkurencije - kaže Šarović.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica vjeruje da će odluka biti između Govedarice i Šarovića.

- Sve će biti poznato u subotu - rekao je Bjelica.

Šef Kluba poslanika koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka iz SBB-a BiH rekao je juče da je Mladen Ivanić izabran za člana Predsjedništva BiH zahvaljujući glasovima Bošnjaka i da ih je iznevjerio, zbog čega neće dobiti podršku na predstojećim izborima. Čavka je istakao da su Bošnjaci na opštim izborima 2014. godine organizovano radili za Ivanića, koji je kao kandidat Saveza za promjene pobijedio Željku Cvijanović, koju je podržavala koalicija SNSD-DNS-SP.

- Instrukcija da Bošnjaci glasaju za Ivanića važila je za cijelu RS i dijasporu, a ne samo za mjesta sa dominantnim bošnjačkim stanovništvom. Bio sam jedan od onih koji su direktno bili uključeni u kampanju za Ivanića. Generalni stav koalicije "Domovina" je tada bio da podržimo Ivanića jer smo smatrali da je bolje rješenje od Cvijanovićeve. Ali, Ivanić se cijeli mandat trudio da bude veći Dodik od Dodika. Hvali se da je spriječio sporazum BiH sa Islamskom zajednicom, podržao je referendum o Danu RS i iz popisa stanovništva izbacio Bošnjake, iako su upravo oni masovno glasali za njega. Cijeli mandat je radio suprotno interesima onih koji su mu poklonili povjerenje. To je krajnje licemjerno i nekorektno - rekao je Čavka.

Ivanić je, prema njegovim riječima, obećao da će riješiti mnoge probleme povratnika, ali dogovor nije ispoštovao.

- Bošnjacima je bilo obećano da će biti riješeni brojni problemi pod uslovom da svoj glas daju Ivaniću. Greške iz prethodnog perioda neće biti ponovljene i Bošnjaci neće nasjesti na ovakvu Ivanićevu igru i više neće biti kusur u nečijim odnosima. Ne trebamo biti dio nikakve manipulacije. Ivanić je dobio najmanje 36.000 glasova Bošnjaka, a pobijedio je Cvijanovićevu sa manje od 7.000 glasova razlike. Krajnje je nekorektno od njega kada kaže da je pobijedio glasovima SNSD-a i DNS-a, što je notorna laž. Ivanić boluje od amnezije i ne prestaje manipulisati Bošnjacima i njihovim glasovima. Mi jesmo faktor koji može da odluči, ali se do sada pokazalo da smo bili kusur u tim odnosima. To više ne želim i sve ću uraditi da nikada više ne bude tako - rekao je Čavka.

Ivanić je kazao da se pričalo da je pobijedio bošnjačkim glasovima, ali da će nabrojati sedam mjesta u Zvorniku sa dominantnim bošnjačkim glasačima gdje ga je Cvijanovićeva pobijedila 150:0.

- Mene, inače, u Sarajevu jednim dijelom prozivaju, a imali ste priliku čuti i bošnjačke poslanike u RS, zovu me četnik s engleskim, koji je opasniji od četnika s puškom - rekao je Ivanić i dodao da je moguće da bi Bošnjaci bili malo za njega, a protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji je već najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Nevažeći listići

Admir Čavka je istakao da unutar bošnjačkog političkog korpusa u Srpskoj još nije bilo riječi o tome da li će i koga podržati na predstojećim izborima u trci za novog člana Predsjedništva BiH iz RS.

- Moje mišljenje je da ne trebamo podržati nikoga i da glasački listić koji se odnosi na člana Predsjedništva iz RS treba poništiti - kazao je Čavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana