Иванић пред посјету Београду: Плашим се различитих ставова

Танјуг
Иванић пред посјету Београду: Плашим се различитих ставова

Сарајево - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је предстојећа посјета трочланог Предсједништва Београду важна, прије свега зато да би се смањиле политичке тензије, али и као прилика да се ријеши макар дио практичних питања између Србије и БиХ

Иванић се, међутим, плаши да ће то тешко бити постигнуто, с обзиром да су, како наводи у разговору за Тањуг, односи унутар Босне и Херцеговине лоши, због чега већ дуго нема усаглашавања многих питања у Предсједништву, па тако ни у вези с посјетом Београду, чак ни и о томе које су теме те посјете.

"Плашим се да ћемо у многим стварима имати различите ставове, а за то кривац није Србија, већ БиХ", каже Иванић за Тањуг и предвиђа да ће разговори бити оптерећени непостојањем унутрашње сагласности, не само у вези са питањима која се тичу односа са Београдом, већ многим питањима која годинама стоје неријешена.

"Као што су Мостар, различита виђења Бошњака и Хрвата у односу на Изборни закон БиХ, сталне тензије на релацији Бањалука-Сарајево. Самим тим, и када је ријеч о посјети Београду, нема јединственог става у наступу", наводи Иванић.

Разговор сам по себи јесте значајан, тврди и набраја да би међу важним питањима требало да буде оно о граници између Србије и БиХ, али и о економским односима, посебно о градњи аутопута Београд - Сарајево.

Објашњава да се код питања границе показало да за рјешењем постоји потреба, посебно на простору општине Рудо, и то за отворен, искрен разговор који, према његовом схватању, може да има обострану корист, јер у тој размјени "нико не треба да добије више".

"У питању је простор Републике Српске гдје живи српски народ. Постоји интерес да се нађе обострано прихватливо рјешење. Када би било добре воље, то би могло да буде ријешено", каже Иванић.

На опаску да је предсједник Србије најавио да очекује да ће питање границе између Србије и БиХ бити ријешено до краја године, Иванић каже да се прибојава да то неће бити могуће, јер, тврди, бошњачки члан Предсједништва за то није спреман.

"У медијима, па и политичком амбијенту међу Бошњацима, питање границе се претвара у питање да ће неко неког преварити. Да ће Србија, као, нешто узети, а ништа неће дати. Нико неће да чује став да је размјена могућа само ако квадратни метар буде дат за квадратни метар. И да то подразумијева сагласност обје стране. Они који праве негативан амбијент штете БиХ, јер би ваљда интерес БиХ требало да буде да једном за свагда утврди границу са Србијом. Тиме би престали било какви разлози за неке сукобе у будућности", увјерен је Иванић.

Међутим, додаје да не види још да за то има спремности, а онда, како каже, беспотребно се стварају тензије и амосфера у којој се чини да нам више требају сукоби умјесто договора.

"Али свакако не треба одустати од договора, на њему треба инсистирати. Надам се да ће се једног дана појавити бошњачки лидер који је спреман на тај договор. Јер таква врста договора јесте предуслов стабилности на простору цијелог Балкана", сматра Иванић.

Упитан могу ли се очекивати и неки нови конкретни договори везани за привредну сарадњу, изградњу аутопута Београд- Сарајево који је подржала Турска, потписивање Споразума о сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Републике Србије у процесу приступања ЕУ, Иванић одговара да нажалост и питање аутопута прате дубоке подјеле унутар БиХ.

"Нема сагласности око трасе ни унутар ФБиХ, али ни унутар Републике Српске. Док се то питање не ријеши, не очекујем конкретније активности на том плану. Плашим се да смо тренутно, кад је ријеч о конкретним договорима, на прилично удаљеним позицијама", наводи.

Каже, међутм, да је привредна сарадња добра, а поготово да имамо мјеста за проширење сарадње кад је ријеч о заједничкој туристичкој понуди.

"БиХ резултате те сарадње осјети можда и више од Србије. Очекујемо да ће укидање виза кинеским туристима донијети позитивне резултате и Србији и БиХ, али се надам да ћемо појачати сарадњу и у другим областима, те да ће политичари у том смислу умјесто сметње, бити од помоћи привредницима", поручује.

На питање на чему ће он лично инсистирати, најприје каже да би волио да је оптимиста, али и да је чињеница да "тренутно имамо највидљивије испољавање дубоке кризе унутар БиХ", те да без обзира што је песимиста наставиће да инсистира да питање границе буде ријешено, као и да буде ријешено питање потраживања потопљених општина.

"Јако је значајно да се омогући Србији да без проблема може да користи хидроелектране у Зворнику и Бајиној Башти, а истовремено треба ставити тачку на питање права општина из Републике Српске, односно БиХ за надокнаду за потопљено земљиште", сматра Иванић и констатује да би то биле врло практичне и корисне ствари.

Иванић, иначе, констатује да посјета Београду долази у специфичном тренутку због затегнутих односа који су услиједили након изјава бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића у вези са евентуалним признањем Косова, због чега је, каже, увјерен да је сада најважније да политички односи буду враћени у нормалу.

А упитан како оцјењује атмосферу у Хрватској, БиХ и Србији послије пресуда Хашког трибунала, нарочито начина на који је коментарисана пресуда челницима некадашње Херцег-Босне и да ли ће о томе бити ријечи на састанку у Београду, Иванић каже да је атмосфера послије пресуда и унутар БиХ, али и региона јако лоша, те констатује да је евидентно да Хашки трибунал није допринио помирењу, већ је услиједило враћање у прошлост, појачавање емоција и дизање тензија.

"С обзиром на то да се током мандата испоставило да се Хашки трибунал више бавио политиком умјесто правом, добро је да завршава мандат Трибунала", констатује Иванић и подсјећа да је Трибунал, прије пресуде Ратку Младићу, Србима изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 година.

Кад се, каже, на ове стотине година које су добили Срби дода податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора - то о овом суду довољно говори.

Посебно га је, додаје, изненадила реторика у региону, нарочито од челника Хрватске након пресуде у "случају Прлић", којом се Срби чине одговорним за све.

"Ради се о покушају да се комплетна одговорност пребаци на Србе, иако је то апсолутна неистина и потпуно беспотребно", тврди Иванић , те понавља да од сусрета у Београду очекује прије свега да се страсти смире и вјерује да је најважнија ствар да политички односи буду враћени у нормалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана