Ivanić o Oriću: Konačno je optužen neko ozbiljan

Agencije
Ivanić o Oriću: Konačno je optužen neko ozbiljan

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je pozitivno iznenađen podizanjem optužnice Tužilaštva BiH protiv Nasera Orića.

On je rekao da to predstavlja ohrabrenje da je "konačno jedan ozbiljan bošnjački vojni lider optužen za ratne zločine".

"Treba sačekati i vidjeti da li će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Orića i kakvi će biti efekti suđenja, jer su na svim tim nivoima moguće opstrukcije", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da ne očekuje nikakve promjene u Savjetu ministara BiH, dodavši da je većina na državnom nivou stabilna.

Govoreći o mogućnosti da BiH 2017. godine dobije kandidatski status za EU, Ivanić smatra da bi ova zemlja sledeće godine mogla predati aplikaciju za članstvo u EU ako završi poslove definisane reformskom agendom i uspostavi mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti sa EU.

On je istakao i važnost primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

Komentarišući rezultate Bečke konferencije kada je riječ o infrastrukturnim projektima za BiH, on je istakao važnost projekta izgradnje pruge Beograd - Sarajevo preko Zvornika i Loznice, te projekat izgradnje mosta na rijeci Savi u Gradišci.

Govoreći o nalazu Nacionalnog instituta iz Holandije, koji je potvrdio autentičnost audio snimka u kojem premijerka RS govori o „kupovini poslanika autentičan, Ivanić je kazao da je to „sve skupa nemoralno i da bi poslije svega, u svakoj normalnoj zemlji svaki političar podnio ostavku".

On, međutim, ne vjeruje da će to učiniti premijerka RS.

Tužilaštvo za ratne zločine BiH podiglo je u četvrtak optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića za ratni zločin.

Pravna zastupnica Nasera Orića rekla je da je njenom klijentu već suđeno po optužnici koju je u četvrtak objavilo Tužilaštvo BiH.

Advokat Toma Fila nazvao je za "Sputnjik" da je optužnicu Tužilaštva BiH protiv nekadašnjeg komandanta muslimana u Srebrenici Nasera Orića farsom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana