Иванић након састанка са Лавровим: Русија за Дејтонски споразум и цјеловиту БиХ

Агенције
Иванић након састанка са Лавровим: Русија за Дејтонски споразум и цјеловиту БиХ

Сарајево - Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, одржао је прес конференцију након што се састао са Сергејем Лавровим, министром иностраних послова Русије.

Иванић је истакао да је главна порука коју су добили та да Русија чврсто стоји иза Дејтонског споразума и цјеловите Босне и Херцеговине, али против демонизације Републике Српске,  али не види ко може имати примједбу на ту врсту политичке поруке.

Истакао је да постоји жеља за озбиљнијом економском сарадњом.

''Простори за ангажман наших људи су врло велики, постоји велика заинтересованост за развој добрих односа. Било је ријечи о проблему уласка писца Прилепина и јасно је рекло да ће се о томе разговарати унутар безбједносних организација јер они имају добру сарадњу'', додао је он.

На питање новинара да ли ће ићи у Бањалуку, Иванић је рекао да није позван, али да је званични домаћин Лаврову Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

“Сматрам да је јако добро што иде у Бањалуку. Вјероватно би већи број међународних посјетилаца требало да иде у Бањалуку, вјероватно и у Мостар, да ме не схватите погрешно”, рекао је Иванић.

Рекао је да је на састанку било ријечи и о регионалним питањима.

Додао да је прије посјете Лаврова било ријечи и о могућем састанку четири стране, односно БИХ, Србије, Русије и Турске, али да Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ, није био за тај састанак.

Лавров: Фаворити су они који добију повјерење грађана у БиХ

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Русија на предстојећим Општим изборима у БиХ има своје фаворите, а да су то они који су фаворити грађана БиХ.
“Ми никада никоме не препоручујемо за кога да гласа када је ријеч о изборима у другим земљама. Ми ћемо опет поштовати избор грађана и увијек ћемо радити са онима којима држављани БиХ дају своје повјерење”, истакао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка са министром иностарних послова у Савјету министара Игором Црнатком.

На питање новинара да ли је упознат о писму које му је упутила група грађана под називом “Правда за Давида” у којем траже помоћ и да их посјети, Лавров је одговорио да је у БиХ допутовао ноћас тако да се није стигао упознати о његоовм садражају, али да му је за то писмо рекао Црнадак.

Црнадак је навео да је Лаврова упознао о овом догађају и позиву који му је упућен да их посјети, те додао да је тешко то постићи због протокола који постоји током посјете министра спољних послова Русије Бањалуци.

Говорећо о ситуации у Сирији, Лавров је рекао да основна пријетња за њен територијални интегритет долази из источних крајева земље, уз директну контролу САД те додао да је договор са Турском привременог карактера и да ће постојање демилитаризоване зоне спријечити гранатирање сиријских трупа и руске базе Хмејмим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана