Иванић: За Српску и српски народ не постоји празник 1. март

Агенције
Иванић: За Српску и српски народ не постоји празник 1. март

Референдум о тзв. независности БиХ и убиство српског свата Николе Гардовића 1. марта 1992. године у Сарајеву, трагични су догађаји који означавају почетак рата у БиХ, и због тога Срби никада неће учествовати у обиљежавању тог датума, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић.

"Гнусно убиство српског свата и референдум, који је одржан против воље српског народа, били су увод у крвави рат. Сасвим је јасно и евидентно да нема политичара из Републике Српске који то може да прихвати као нешто што је нормално, и зато за мене тај дан, који се у дијелу БиХ обиљежава као такозвани дан државности БиХ, једноставно не постоји", нагласио је Иванић.

Он је рекао, да ако неки празник дубоко иритира и вријеђа Републику Српску и српски народ у БиХ, онда је то свакако 1. март.

"Надам се да ће доћи до сазријевања свијести, посебно код политичара у Сарајеву, да одустану од досадашње непримјерене праксе иритирања и ината, и да ћемо у неком будућем времену компромисом доћи до празника који би били прихватљиви за све народе и грађане БиХ", истакао је Иванић.

Према његовим ријечима, ако се жели нешто озбиљно направити у БиХ, најприје се мора доћи до компромиса свих конститутивних народа и оставити по страни сви празници који некога иритирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана