Иванић: Уставни суд враћа БиХ годинама уназад

Срна
Иванић: Уставни суд враћа БиХ годинама уназад

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић сматра да је одлука Уставног суда БиХ, којом је проглашен неуставним Дан Републике Српске - 9. јануар, била сасвим непотребна и да ће тај догађај вратити БиХ годинама уназад.

"Сва прича у посљедњих годину дана да ће се БиХ окренути будућности очигледно да не пије воде, јер је очито да у БиХ има много људи којима је стало да се баве само прошлошћу, без икаквог ефекта. Ако хоћемо да се играмо, довољно је да Република Српска поништи Закон о празницима и да донесе закон о светковинама, и шта онда...", рекао је Иванић новинарима у Рајловцу.

Према његовим ријечима, Српска има одговор – не може се укинути Дан Републике, јер је Република Српска настала управо 9. јануара 1992. године.

Он је нагласио да су се "грдно преварили" сви они који су мислили да ће посредством двоје судија из СДА /Мирсад Ћеман и Сеада Палаврић/ у Уставном суду БиХ и троје међународних судија "направити нови OHR".

"Ми из Републике Српске имали смо то искуство са бившим високим представником у БиХ Педијем Ешдауном и то више никада неће моћи да буде", поручио је Иванић.

Савез за промјене, истиче он, показао је да је за компромис, али никада неће пристати на понижавање и елиминацију институција Републике Српске.

Иванић је најавио да ће све ове ставове, само на још драстичнији начин, пренијети и члановима Управног одбора за провођење мира у БиХ /PIC/, који данас и сутра засиједа у Сарајеву.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поново се заузео за стриктно поштивање одлука Уставног суда БиХ.

Њему смета и ентитетско гласање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, за које тврди да је "етничко" гласање и "брана за доношење закона који воде БиХ ка ЕУ".

"И ми смо незадовољни како се именује Уставни суд на ентитетском нивоу у Републици Српској и како функционише. Сва та питања можемо отворити и о њима разговарати, али не смијемо игнорисати одлуке било којег органа, а камоли Уставног суда БиХ", навео је Изетбеговић.

Он је рекао да, с обзиром да чак 91 одлука тог суда није проведена, треба кренути редом у њихово провођење, а не баш од ове посљедње која тражи укидање Дана Републике Српске.

Што се тиче страних судија, сматра Изетбеговић, они су професионалци и непристрасни арбитри.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ рекао је да се бошњачка политичка елита јасно одредила према терористичком нападу на Оружане снаге БиХ у Рајловцу, али да ће то још јасније рећи у петак, 4. децембра, на скупу на којем ће бити многи бошњачки политички лидери и интелектуалци, међу којима и поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

"Наш став је недвосмислен – ти људи /терористи/ се позивају на добро, а дефинитивно раде зло и направиће проблем свугдје гдје дођу", сматра Изетбеговић.

Он од сједнице PIC-а очекује подршку за рад и одлуке Уставног Суда БиХ и владавину закона и права у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана