Иванић: У Сарајеву нема воље да се ријеши питање границе са Србијом

Срна
Иванић: У Сарајеву нема воље да се ријеши питање границе са Србијом

Београд - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је интерес Србије и БиХ да се нађе обострано прихватљиво рјешење за питање границе, али да осјећа да посебно у Сарајеву нема воље да се у уђе у рјешавање.

Иванић је нагласио да они који праве негативан амбијент штете БиХ, јер је интерес БиХ да једном за свагда утврди границу са Србијом и тако би престали било какви разлози за неке сукобе у будућности.


„Постоји интерес да се нађе обострано прихватљиво рјешење. Ако буде добре воље, то се може ријешити“, рекао је Иванић за „Политику“.

На питање зашто је песимистичан у погледу утврђивања границе БиХ и Србије, Иванић каже да је то зато што се у медијима, па и политичком амбијенту међу Бошњацима, то претвара у питање да ће неко некога преварити.

„Да ће Србија као нешто узети, а ништа неће дати. Нико неће да чује став да је размјена могућа само ако квадратни метар буде дат за квадратни метар. И да то подразумијева сагласност обје стране“, рекао је Иванић.

Говорећи о предстојећој посјети чланова Предсједништва БиХ Београду, он је истакао да она долази у специфичном тренутку због затегнутих односа који су услиједили након изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића око евентуалног признања Косова.

„Најважнија ствар је да се политички односи врате у нормалу. Разговор сам по себи јесте значајан, да дође до смиривања политичких тензија“, рекао је Иванић, наводећи да би током посјете дио практичних ствари могао да буде макар отворен, као што је питање границе, посебно на простору општине Рудо.

Он је оцијенио да отворен, искрен разговор може да има обострану корист, јер у тој размјени нико не треба да добије више, те подсјетио да је ријеч о простору Републике Српске, гдје живи српски народ.

Иванић је додао да је јако значајно да се омогући Србији да без већих техничких проблема може да користи хидроелектране у Зворнику и Бајиној Башти, а истовремено треба ставити тачку на питање права општина из Републике Српске, то јест БиХ за надокнаду за потопљено земљиште.

„То би биле врло практичне и корисне ствари. Надам се да ће и са БиХ бити откочена нека врста споразума у вези са обновом свих мостова на Дрини између БиХ и Србије“, рекао је Иванић.

Он каже да не вјерује да ће на самом састанку изјава Изетбеговића о Косову бити оптерећење, него да ће се тражити разјашњење и да ће се то у самом разговору и десити.

„Надам се да ће ово бити наук свима да не треба отварати теме и износити ставове који су проблематични другој страни. БиХ с правом очекује, посебно бошњачки лидери, да Србија уважава територијални интегритет БиХ, што Србија и чини и што је рекла више пута“, рекао је Иванић.

С друге стране, каже он, сасвим је природно да и Србија очекује да се њен територијални интегритет поштује, и у најмању руку не очекује ставове који то провоцирају, јер „није нормално говорити о томе да очекујете да се призна независно Косово, а очекивати да Србија поштује цјеловитост БиХ“.

Он је поновио да је предуслов за боље односе Србије и БиХ тај да постоји бошњачки лидер који је истински спреман да прихвати добре односе, а не да се изнова отварају теме из прошлости.

„Из Србије има доста понуда за добре односе, а из БиХ, посебно од Бошњака, није било истинског прихватања понуђене руке пријатељства. Надам се да ће се једног дана појавити бошњачки лидер који је спреман на тај договор, јер је такав договор предуслов стабилности на простору цијелог Балкана“, рекао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана