Ivanić: Slijedi kriza institucija BiH zbog odluke o popisu

Srna
Ivanić: Slijedi kriza institucija BiH zbog odluke o popisu

Gradiška - Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je večeras da može doći do ozbiljne krize institucija BiH ako se ništa ne promijeni u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovištva.

"Ukoliko se ništa ne promijeni u vezi sa tom odlukom, popis neće imati nikakve posljedice, jer ga neće priznati institucije Republike Srpske", rekao je Ivanić u Gornjim Podgradcima, kod Gradiške, i ponovio da Republika Srpska treba da objavi svoje rezultate popisa stanovništva.


Ivanić je naglasio da će u tom slučaju biti srušen koncept dogovora u BiH, ocjenjujući da su veliku grešku napravili svi koji su koristili Tužilaštvo BiH da izvrši pritisak da se donese ovakva odluka o objavljivanju rezultata popisa.

"Jedno vrijeme imaćemo ozbiljnu krizu institucija BiH. Interesi Republike Srpske su u ovom slučaju ugroženi i očekujem da će sve političke stranke iz Srpske, na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske, naredne sedmice imati jedinstven stav i uputiti vrlo jasnu poruku da su ovakvi rezultati popisa neprihvatljivi", istakao je Ivanić.

On je naglasio da BiH ne može funkcionisati na preglasavanju nego se mora vratiti uvažavanju sva tri konstitutivana naroda.

Ivanić je istakao da je očekivao kompromis u parlamentu BiH da se povuče sporna odluka i da se produži rok za objavljivanje rezultata popisa, te da se dođe do zajedničke metodologije obrade popisnog materijala.

"U prvom poluvremenu neko može misliti da vodi, ali u drugom poluvremenu može da dobije kontru i sad slijedi to drugo poluvrijeme", rekao je Ivanić, koji je večeras u Gornjim Podgradcima prisutvovao javnoj tribini PDP-a "Srpska mora bolje".

Osim Ivanića, koji je počasni predsjednik PDP-a, na tribini su govorili i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, te načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović i predsjednik OO PDP-a Gradiška Milan Švraka.

Govoreći o nedavno održanom ministarskom forumu u Banjaluci, Crnadak, koji je ministar inostranih poslova BiH, rekao je da je BiH pokazala da može da odigra ozbiljnu ulogu na evropskoj političkoj sceni i da je efekat ovog skupa još važniji i snažniji za Banjaluku u Republiku Srpsku.

"Ovo je prvi ovakav događaj od kada postoji Republika Srpska i vrlo je važno da su najviši evropski funkcioneri vidjeli da ovdje živi evropski narod, koji dijeli njihove vrijednosti", istako je Crnadak.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, koji je i kandidat Saveza za promjene za načelnika na narednim izborima, rekao je da stranke koje trenutno čine vlast u Gradišci žele da kažu građanima šta su sve radili u ovom mandatu i šta žele da urade u narednom periodu.

"U ovom mandatu smo napravili značajne pomake u stabilizaciji budžeta opštine jer smo vratili više od 13 miliona maraka kreditnih obaveza. Uspjeli smo da dovedemo vodu u potkozarska sela, rekonstruišemo gradsku toplanu i realizujemo projekte izgradnje kanalizacije u prigradskim naseljima", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana