Иванић: Посјету Србији нисмо искористили у правом смислу

Срна
Иванић: Посјету Србији нисмо искористили у правом смислу

Београд – Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, истакао је да није добро искориштена данашња званична посјета тројице чланова Предсједништва БиХ Србији, те да није очекивао да ће бити разлике у ставовима преостала два члана Предсједништва, предсједавајућег Драгана Човића и члана Бакира Изетбеговића, када је ријеч о спољној политици земље.

„Нисам доживио да може бити разлике. На састанку смо јасни рекли, господин Човић, прије свега, да ће БиХ, док год Србија не промијени став, поштивати територијални интегритет Србије. Ту не видим ништа спорно. Они који виде, морају објаснити како је до тога дошло“, казао је Иванић, а затим додао:

„Мислим да генерално ову посјету нисмо искористили у правом смислу. Направила се нека тензија. Прије свега, мислим да то долази, морам то рећи, из дијела бошњачких политичара. Од свега се прави нека завјера и неке теорије које апсолутно не разумијем, али то је више питање за нас унутар БиХ. Мислим да је интерес БиХ био да се утврди граница са Србијом. Највећу корист од тога може имати управо БиХ. Не разумијем шта неко неког може преварити, ако се тражи размјена територије квадратни метар за квадратни метар“, рекао је Иванић.

Иванић је додао да није оптимиста, попут Човића, да ће се унутар Предсједништва БиХ ријешити питање границе са Србијом.

„Волио бих да јесам, али нисам. Залагао сам се за договор о границама, али имате теорију да чим се неко из српског народа за то залаже, мора да је нешто против БиХ. Шта год човјек да уради, добије неку врсту неког чудног одговора“, наглашава Иванић.

Он је казао да сумња да ће се унутар БиХ ускоро донијети одлука о траси аутопута Београд-Сарајево.

„Јасно сам рекао да мислим да у БиХ неће бити договора око тога куда ће траса ићи, да ће једна траса бити у Федерацији, а друга у Репулици Српској. Пошто се ентитети задужују, они ће сами одлучивати у којем ће правцу ићи. Претпостављам да ћемо у неком времену које долази имати двије трасе. Договора око тога у оваквој БиХ, са овим стварима које смо имали прилику видјети и у једној међудржавној посјети, потпуно је нереално“, наглашава Иванић.

Истакао је да не воли што се десио неспоразум предсједавајућег Човића и бошњачког члана Изетбеговића о питању међународне политике БиХ, посебно када је ријеч о ставу о Косову.

„Видјели сте да сам ћутао поштујући дигнитет земље из које долазим и поштујући домаћина. Како се други понашају, то нека други процјене, зато нисам хтио да учествујем у тим стварима“, рекао је Иванић.

Он сматра да се све што се данас десило током конференције за медије у Београду своди на „додворавање властитој политичкој публици“, али и да је показало да БиХ има велики унутрашњи проблем, који постаје све дубљи, те да ће таква политика највише коштати БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана