Иванић: Питање границе на чекању због несређених односа Бошњака

Срна
Иванић: Питање границе на чекању због несређених односа Бошњака

Београд - Због несређених бошњачких политичких односа у Сарајеву, питање границе Србије и БиХ без разлога је претворено у "неку велику тему", изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Он је потврдио да је приједлог из Србије већ достављен институцијама БиХ од којих очекује да коначно започну посао на том предмету.

"Некоректно је то што тренутно нема никаквог става БиХ. Сам тешко могу да убрзам рјешавање проблема јер је у питању фрустрација Бошњака. Без консензуса у Предсједништву БиХ на том питању не можемо ништа", рекао је Иванић за "Вечерње новости".

Он каже да је проблем то што је граница на неким мјестима нелогична и појашњава да је Србија жељела да дође до размјене територије на два мјеста око пруге.

"Ту би се размијенило буквално метар квадратни за метар квадратни. Сматрам да је то корист и за БиХ", рекао је Иванић.

Што се тиче земљишта око хидроелектрана "Бајина Башта" и "Зворник", Иванић је нагласио да Србија никада није захтијевала исправљање границе на штету БиХ, већ само кориштење малог дијела територије на стотињак хектара не те двије локације.

Он је рекао да Београд тржи могућност слободног кориштења када је у питању брана и прихвата да је граница ријека Дрина.

"Србија тражи и да јој БиХ омогући несметану употребу те територије, односно да ту могу бити и машине и да могу да се обнављају постројења", појаснио је Иванић.

Лист наводи да је договор о граници између Србије и БиХ очекиван у децембру 2017. године када се предсједник Србије Александар Вучић у Београду састао са члановима Предсједништва БиХ, као и на недавном састанку у Мостару на којем су са званичницима БиХ разговарали предсједници Србије и Хрватске.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је том приликом да би питањем граница требало да се баве експерти и да промјена границе око хидроелектрана не долази у обзир.

Договор БиХ и Србије није постигнут само за око три одсто линије која их раздваја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана