Ivanić: Ovakav političar treba da predstavlja Srbe

Ivanić: Ovakav političar treba da predstavlja Srbe 17.03.2018 00:01 | N1

Sarajevo - Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH rekao je da političar poput njega treba da predstvlja Srbe i naredne četiri godine u Predsjedništvu BiH, te da ga samo kandidatura za tu poziciju zanima.

NDP koji pripada Savezu za promjene negodovao je što je Ivanić kandidat za člana Predsjedništva BiH. Ocijenili su da to treba biti Mirko Šarović, dok se Ivanić treba kandidovati za poziciju predsjednika RS.

"Neki od nas kandidata se pitaju nešto. Oduvijek sam govorio da je jedino mjesto za koje sam zainteresovan je član Predsjedništva. Ovaj posao sam dobro radio. Ovakav političar treba da predstavlja Srbe i naredne četiri godine. Biće puno izazova, treba razuman glas koji će spustiti lopticu ne zemlju", naveo je Ivanić.

Ivanić je to rekao u razgovoru na N1. On se trenutno nalazi u Bakuu, na 6. Globalnom Baku Forumu. Ivanić je u Bakuu obavio niz sastanaka sa visokim evropskim i azijskim zvaničnicima, te je istakao da od svega toga - BiH ima mnogo koristi.

"Imao sam razgovor sa predsjednikom Azerbejdžana, imam praktično svake godine. Imamo ličnih relacija. Azerbejdžan je uradio mnogo za BiH, starački domovi u Banjaluci, parkovi u Sarajevu, pomoć nevladinim organizacijama, investicija za fabriku voća i povrća u Doboju, radili su u Srebrenici malu fabriku", naveo je Ivanić.

Ivanić je otkrio da će premijer Turske, Binali Jildirim krajem mjeseca doći u BiH, dok se dolazak Redžepa Tajipa Erdoana očekuje u junu. Istakao je važnost dogovora na relaciji Sarajevo - Beograd - Ankara oko pripreme izgradnje autoputa, što će, prema njegovom mišljenju doprinijeti smirivanju prilika, a sam projekat - zaslužuje pohvalu, ocijenio je.

Na Forumu je bilo govora o bezbjednosti, a Ivanić je bio govornik i na panelu o separatističkom djelovanju.

"Ovo je tema gdje je granica i mjera između veće i manje brojnih naroda. Potrebno je naći balans. Pitanje je prisutno svuda, pa i u EU, gdje su najveći standardi ljudskih prava, plate, nezaposlenost skoro da ne postoji. A postoje zahtjevi da ljudi imaju nešto svoje. Pitanje je duboko, a odgovori se ne mogu naći samo na nivou politike", rekao je Ivanić I dodao:

"Iskustvo BiH je da to uspjeva da funkcioniše. Mi nismo najidealniji, ali je napravljen ogroman iskorak. Lekcije su da do rješenja može doći, preduslov je da velike sile misle jednako. Ni kod nas ne bi bilo smirivanja da su velike sile imale svoju grupu koju su gurale. Kada su postigli dogovor, stvorili su se uslovi i da na domaćem terenu bude tako. Krajnje rješenje ne može da bude da je jedna strana potpuno zadovoljna, a druga nezadovoljna. Potreban je balans".

On je kazao da je to i lekcija svima koji pregovaraju o izbornom zakonu, da se suoče sa jedinstvenim pristupm međunarodnih institucija i da rješenje ne bude "ili ili".

O izbornom zakonu

Govorio je Ivanić i o izbornom zakonu, za koji je kazao da prati dešavanja - ali da ne vidi rješenje suštinskog rješenja.

"Izbori će se održati, provođenje može doći u pitanje. Nekima je to izlaz. Hajmo napraviti krizu, doći će stranci, pa neka oni računaju. Ako ne bude kako ja kažem - biće krivi stranci", pojasnio je.

Ocijenio je da država neće izaći iz krize do izbora.

"Akteri koji tri godine nisu uspjeli da riješe Mostar - sada će kao da nađu rješenje, retorika će biti teža i teža. Dobro je da smo predali odgovore na Upitnik", naveo je Ivanić, rekavši da ne vjeruje u mnogo pomaka.

"Ne vidim kako je moguće doći do dogovora oko izbornog zakona, eksplodiraće nakon izbora. Biće teško implementirati rezultate - biće krize. Ako bude međunarodne intervencije, nisam siguran da će ih svi akteri prihvatiti", ocijenio je Ivanić.

O aktiviranju MAP-a

Ivanić je rekao da ako ostanu uslovi kakve je NATO predvidio - neće biti šanse da se to provede.

"Lokacije nisu registrovane, ako se stav NATO-a promijeni, onda je u njihovim rukama. U Talinu su davno donijeli odluku da je odobren MAP, pitanje je kada će ga aktivirati. Ako se smanje uslovi. Imovina nije riješena, ni u FBiH ni u RS", naveo je.

Strategija za vanjsku politiku

Ivanić kaže da ima niz stvari u strategiji za vanjsku politiku do 2025. godine koja je usvojena.

"Mi ćemo taj dokument objaviti, to su generalne stvari i pristup, detaljniji nego prethodnih godina. Bila je stranica i po teksta, još iz vremena kada sam ja bio ministar. Ima dosta prioriteta, u regionalnoj saradnji, saradnji sa EU, šta su naši ciljevi. Najbolje je da se dokument pogleda", izjavio je Ivanić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica