Иванић: Од нас зависи када ћемо постати дио ЕУ

Агенција
Иванић: Од нас зависи када ћемо постати дио ЕУ

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић је оцијенио да доношење Стратегије проширења Европске уније на западни Балкан представља изузетно значајан догађај, али да то када ће БиХ бити дио Уније зависи искључиво од домаћих политичара.

Иванић је додао да је и раније тврдио да посљедње ствари које се догађају у Европској унији показују да је, можда први пут у дугом низу година, Европска унија постала озбиљна кад је почела да говори о проширењу на западни дио Балкана.

"Мислим да је доношење ове стратегије одлучујуће и да након овога више заиста неће никад бити питање да ли ће или неће земље западног Балкана постати чланице ЕУ. Дефинитивно је да хоће, питање је само када", сматра Иванић.

По његовим ријечима, из свега што је речено видљиво је да они Србију и Црну Гору сматрају земљама које су отишле много унапријед у односу на све друге, а да Босна и Херцеговина спада у земље које тек треба да се покажу и уђу у озбиљније реформе.

"Када, како и на који начин ћемо ми постати члан Европске уније зависи доминантно од нас. Неке ствари се могу и морају радити брже. Надам се да ћемо коначно и одговоре на Упитник доставити Европској унији, јер би то било изузетно значајно, па барем да уђемо у процедуру добивања статуса кандидата", навео је Иванић. 

Додао је да од нас самих пресудно зависи, те да се нада ће да у времену које долази бити мање унутрашњих сукоба, мање формалне сагласности за Европску унију, а више истинског рада и "да ћемо учинити шта можемо, а можемо много, да наше унутрашње ствари не злоупотребљавамо и да не користимо за успоравање приближавања Европској унији".

"Дакле, када, зависи сад од нас, не више од Европске уније него од нас самих", казао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана