Иванић: Нема сагласности чланова о расправи о извозу наоружања

Срна
Иванић: Нема сагласности чланова о расправи о извозу наоружања

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да нема сагласности чланова Предсједништва да се расправља о извозу наоружања у Украјину, иако је понудио да се о томе разговара.

Иванић сматра да је због озбиљности ситуације потребно донијети став, иако Предсједништво БиХ није обавезно да то питање ставља на дневни ред.

"Извоз наоружања у Украјину је штетан по БиХ и стојим иза тога чврсто, јер ће доћи у питање извоз гаса у БиХ по цијенама које сада има, бесплатно школовање 70 студената, низ уговора од којих би корист требали имати пољопривредни произвођачи из Српске и ФБиХ. Разумијем интересе фирме, али не може интерес фирме надвладати интерес цијеле БиХ. То је сувише мали уговор да би угрозио велике интересе у односу са Русијом", нагласио је Иванић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да сада све зависи од замјеника министра спољне трговине и економских односа БиХ Ермине Салкичевић-Диздаревић, која је јуче затражила да Предсједништво изнесе став у вези овог питања.

"Имам осјећај да ће имати више храбрости него господин /Борис/ Тучић, да без мишљења Предсједништва неће доносити одлуку и имам осјећај и да ће, водећи рачуна о интересима БиХ, разумно сачекати", рекао је Иванић.

Подсјећајући да га је Тучић, прије него што је поднио оставку на мјесто министра спољне трговине и економских односа БиХ, питао за мишљење у вези са давањем сагласности за извоз наоружања у Украјину, Иванић је рекао да му је савјетовао да затражи мишљење Предсједништва.

"Рекао сам му да затражи мишљење Предсједништва знајући да Предсједништво нема надлежност и да ће тешко постићи сагласност да ту тему стави на дневни ред, те да има оправдање да не потписује док не добије став Предсједништва", навео је Иванић.

Он је додао да је Министарство одбране БиХ и Министарство иностраних послова БиХ, у којима су кадрови СНСД, СП и ДНС, дали одобрење за извоз оружја у Украјину.

Упитан да ли ће БиХ повући амбасадора БиХ из Подгорице због актуелности проблема у вези са Суторином, Иванић је рекао да је амбасадор на консултацијама.

Када је ријеч о усаглашавању заједничке изјаве Предсједништва БиХ, Иванић вјерује да ће она бити потпуно прихватљива за све, те не очекује никакве отпоре, па ни у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана