Ivanić: Neke događaji vraćaju BiH u devedesete godine

Srna
Ivanić: Neke događaji vraćaju BiH u devedesete godine

Sarajevo - Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da je mnogo događaja u BiH u posljednja dva mjeseca koji vraćaju u devedesete godine i stvaraju negativnu atmosferu.

On je kao loše ocijenio kritike bivšeg poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića na njegov račun zbog izjava o popisu stanovništva, kao i aktuelnog reisa Huseina Kavazovića o "Vlasima, puškama...".


"Mene više brine stav aktuelnog reisa, nego bivšeg /Mustafe Cerića/ koji je usput bio i neuspješni političar. Njega ne želim komentaristati, jer imam osjećaj da bih se i sam uprljao, a to ne želim", rekao je Ivanić za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ivanić je podsjetio da je njegovo kompromisno rješenje u vezi sa prijedlogom o nazivu jezika Bošnjaka u Republici Srpskoj proglašeno šovinizmom, a on "četnikom sa kravatom".

On kaže da ga zabrinjavaju ultimativni istupi sa porukom da sve mora biti "po njihovom".

"Upravo takve stvari nas vraćaju natrag, i to je dominantno problem najbrojnijeg naroda koji mora shvatiti da svoje vizije ne može nametati manje brojnim narodima. Od njih to najviše i zavisi", naveo je Ivanić.

Na pitanje hoće li priča o 51 odsto /Bošnjaka/ početi mijenjati unutrašnje odnose, političku i institucionalnu arhitekturu vlasti, Ivanić je rekao da ih ne može promijeniti, jer ih je Ustav BiH odredio.

"Nju će očigledno pokušati promijeniti, ali praktično to neće biti slučaj", zaključio je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana