Ivanić: Napredak BiH nije realan dok postoji OHR

Srna
Ivanić: Napredak BiH nije realan dok postoji OHR

Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da napredak BiH nije realan dok postoji OHR i strani faktori u institucijama vlasti. Ivanić je rekao da u Upitniku EU ima pitanja od kojih je moguće napraviti problem, poput pitanja koji se odnosi na mogućnost promjene Ustava BiH.

Ipak, on smatra da neće biti teško odgovoriti na pitanja, ali da odgovori nisu dovoljni za dobijanje statusa kandidata.


"Za to su potrebni pozitivni politički pomaci", rekao je Ivanić.

On je naveo da usvojeni mehanizam koordinacije još nije imao test, te naglasio da je mehanizam koordinacije način kako se dolazi do jedinstvenog stava, bez kojeg mehanizam ne znači ništa.

"Mehanizam koordinacije ne može riješiti odgovor na pitanje - da li planirate mijenjati Ustav. Na to odgovor mogu dati samo političke strukture unutrašnjom saglasnošću", rekao je Ivanić.

Ivanić ne smatra da kriza u SDA ima bilo kakve veze sa SNSD-om, jer kriza nije u dijelu vlasti koja dolazi iz Republike Srpske.

"To su unutrašnji odnosi ne samo u SDA, već praktično u FBiH i ako i bude neke krize onda će to biti kriza partnera u FBiH", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Govoreći o starom dugu SSSR-a, Ivanić je rekao da je BiH prva zemlja koja je taj dug dobila u novcu, a ne u robi, te ocijenio takav odnos pozitivnim od Rusije prema BiH, pa i prema Srpskoj.

On je naveo da je dug podijeljen deset odsto na BiH, tri odsto na Brčko distrikt, jednu trećinu Srpskoj i dvije trećine FBiH.

Ivanić je rekao da nema informaciju ko je pozvan na inauguraciju američkog predsjednika Donalda Trampa, te dodao da ne očekuje neku promjenu u politici SAD prema BiH.

"Nismo tema predsjednika SAD već godinama. Ne mislim da će biti velikih promjena. Naša realna adresa, posebno sa stanovišta međunarodnog uticaja, je Brisel", istakao je Ivanić.

On je rekao da će 9. januara prisustvovati proslavi Dana Republike Srpske, odnosno polaganju vijenaca i svečanoj akademiji.

Upitan šta bi poželio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za Novu Godinu, Ivanić je rekao da mu želi zdravlje, porodičnu sreću i da djeluje na to da građani Srpske žive bolje i da građani budu srećniji.

On je ocijenio da je najpozitivnija odluka iz ove godine prihvatanje kandidature BiH, a najpozitivniji događaj skup ministara inostranih poslova u Banjaluci, događaj koji je pokazao kako se i Banjaluka i Srpska mogu afirmisati i biti više prisutni u svijetu.

Predsjedništvo BiH nije dalo legitimitet za imenovanje stranog sudije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjaluci da Predsjedništvo nije dalo legitimitet za imenovanje novog stranog sudije u Ustavni sud BiH, već da je to samostalna odluka međunarodnih institucija.
Ivanić je naveo da strane sudije u Ustavnom sudu BiH bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH, ali da konsultacije nisu obavezne.

"S obzirom na to da je moj stav da strane sudije nema potrebe da postoje u Ustavnom sudu BiH, bio sam protiv toga da Predsjedništvo o tome razgovara jer šta god da bi odlučili, naš stav nije obavezujući za predsjednika Suda u Strazburu. Imao sam punu podršku /Dragana/ Čovića", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare.

On je kritikovao način na koji je RTRS informisao o ovoj temi, smatrajući to nekorektnim i propagandnim, sa kvazi stručnjacima ustavnog prava.

Ivanić je rekao da je ovo prvi put da je imenovan sudija bez saglasnosti Predsjedništva BiH, te da ovakav proces imenovanja neće moći dugo da traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana