Иванић: Напад на Вучића у Сребреници срамота институција БиХ

Срна
Иванић: Напад на Вучића у Сребреници срамота институција БиХ

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић категоричан је у ставу да је све што се десило у Сребреници када је нападнут премијер Србије Александар Вучић срамота институција БиХ.

"Чињеница да до данас нико није ни дисциплински, ни политички, ни морално, а да не говорим кривично, одговарао најбоље говори о незаинтересованости и неспособности институција БиХ да ураде свој посао до краја. То је срамота БиХ", рекао је Иванић у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске "СРНА".


Најавио је да се у марту или почетком априла очекује посјета БиХ предсједника Србије Томислава Николића.

Иванић истиче да не би волио да замисли ситуацију у којој су Хрватска и Србија у ЕУ, а БиХ није.

"Мислим да би то за БиХ било изразито неповољно. Политички интерес српског народа је да се иде ка ЕУ. Србија снажно иде, тако да и ми морамо. Србијанско отварање преговарачих поглавља са ЕУ додатни је притисак и за БиХ", напомиње Иванић.

Он сматра да је апликација БиХ за чланство у ЕУ, која ће бити предата у понедјељак, 15. фебруара, кредибилна и да нема ниједног разлога да она сада не буде прихваћена.

Према његовом мишљењу, апликацију за чланство треба "гурати" јер је то начин да буду убрзани процеси одласка OHR-а из БиХ и страних судија из Уставног суда БиХ.

Иванић тврди да услов за предају апликације није био да буде завршено прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, а које се односи на "традиционалну трговину".

"То је осјетљива тема у којој се мора бранити интерес пољопривредних произвођача. Инсистираћемо на томе да нас ЕУ подржи. Не може се очекивати да ми пуштамо слободан увоз, а да наша роба не може ићи у земље ЕУ", поручио је Иванић и додао да ће преговори и прилагођавање ССП-а потрајати, као и да је тешко очекивати да буду завршени у наредних неколико мјесеци.

Он сматра да је политика субвенција на нивоу ентитета предуслов опстанка пољопривреде у БиХ.

Иванић је позвао колеге из Федерације БиХ да више не покрећу кључна питања опстанка Републике Српске пред Уставним судом БиХ, јер Срби неће пристати да се од Уставног суда БиХ направи нови OHR и да та институција умјесто тумачења почне да креира Устав БиХ.

"То за нас неће бити прихватљиво и ми ћемо наћи начине како ћемо се односити према таквим одлукама. Оне ће формално бити спровођене, али суштински неће, и остаће оно што народ хоће. Не може никакав уставни суд да забрани оно што је жеља народа, а највећи дио народа у Српској жели да 9. јануар буде Дан Републике Српске", констатовао је Иванић.

Он је нагласио да ништа неће проћи што је супротно интересима српског народа и Републике Српске, па тако неће бити никаквог заједничког министарства пољопривреде на нивоу БиХ.

Према његовим ријечима, кључни предуслов нормализације прилика у БиХ јесте јачање повјерења и док се то не деси БиХ ће бити врло крхка и изложена великим нестабилностима.

Предсједништво БиХ у марту или априлу би први пут у садашњем сазиву требало да разматра документ "Преглед одбране" којим би требало да буде одређено како ће Оружане снаге /ОС/ БиХ изгледати у будућности, најавио је Иванић.

"И сада постоје разлике које се у суштини огледају у различиутим погледима на бројност ОС БиХ. Једни траже повећање са садашњих 9.000-10.000 припадника, други смањење. И ја сам за смањење. Могуће је и да Предсједништво БиХ у садашњем сазиву не буде имало сагласности, што значи да остају ствари такве какве јесу већ дуги низ година", рекао је Иванић, појаснивши да би волио да ОС БиХ буду мало смањене, а боље опремљене.

И он је сагласан са заговорницима идеје да би најбоље било да је БиХ демилитаризована, али да у овом тренутку за то нема политичких услова.

Кад је ријеч о чланству БиХ у NATO, Иванић је поновио раније више пута изречени став да тек кад све земље у региону, а то значи и Србија, буду у NATO, онда то може бити и БиХ.

"Немогуће је очекивати да ће неки српски политичар гласати за NATO у БиХ у којем Србија није, као што је неконзистентно не бити у NATO ако Србија јесте", појаснио је Иванић.

Он очекује да би БиХ крајем ове или идуће године могла да добије МАП.
Говорећи о књижењу перспективне војне имовине, Иванић наводи да о томе нема политичке сагласности и да ће одлучивати правосуђе.

Према његовом мишљењу, спољна политика, рад Министарства иностраних послова /МИП/ и ДКП мреже веома је компликована област у којој су велика очекивања јавности, а реална могућност, а поготово реална снага људи који су доминантно и професионално присутни у МИП-у БиХ слаба.

"Ова област подразумијева значајну промјену и закона. Прво би требало донијети закон у којем ће бити одређено колико је политичких, а колико каријерних амбасадора. Требало би донијети закон којим ће се МИП изузети из уобичајеног поимања државних службеника, што већ у неким елементима и јесте, и отворити посебан начин и посебну контролу напредовања унутар те структуре", предлаже Иванић.

Он сматра да је потребно озбиљно размишљање о већем присуству у земљама БРИК групе - Бразил, Русија, Индија и Кина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана