Иванић: Коалициони партнери из ФБиХ раде иза леђа Савезу за промјене

Срна
Иванић: Коалициони партнери из ФБиХ раде иза леђа Савезу за промјене

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић оцијенио је да су коалициони партнери из Федерације БиХ /СДА и ХДЗ БиХ/ почели да раде "иза леђа" Савезу за промјене.Иванић је напоменуо да је попис становништва био тема о којој је у Савјету министара БиХ било сагласности да се неће "ломити преко кољена", већ да ће коалициони партнери стварати максималне услове да би постигли договор.

Он је синоћ за ТВ "Фејс" рекао да је прије одлуке /директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ/ постојао договор да ће, уколико буде потребно, бити промијењен закон, одгођен рок и то питање остављено послије избора.

"То је био договор предсједника свих странака које чине већину. Онда, практично жиза леђаж, без било какве информације, десила се ова одлука која има својих реперкусија", додао је Иванић.

Према његовим ријечима, нико од Срба није знао да ће одлука бити донесена и да постоје разне теорије о договорима.

Рекао је да је суштина у томе да се први пут у годину дана донијела битна одлука око које се коалициони партнери на нивоу БиХ нису усагласили, при томе истичући да је разочаран увођењем новог принципа.

"То је принцип жиза леђаж и то ме страшно погодило", истакао је Иванић, те додао да сматра да је ријеч о враћању неповјерења, с обзиром на то да је прекршен принцип договора и уважавања.

Он је навео да је песимистичан у свему, додајући да је степен повјерења смањен или је у потпуности нестао.

"Није договорен Мостар, није договорена измјена Изборног закона БиХ и рјешење избора члана Предсједништва БиХ, а постоје проблеми и око механизма координације", рекао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана